Sune Lehmann

Forskningsleder

 

Projekttitel

Måling og modellering af mekanismerne bag spredning af information og indflydelse i sociale systemer

Hvad handler dit projekt om?

Projektet handler om at forstå mekanismerne bag spredning af information og indflydelse i netværket mellem mennesker. Spredningsprocesser på sociale netværk er med til at bestemme vores holdninger, hvad vi køber, og hvilke politikere vi stemmer på. I stigende grad bruger virksomheder som Facebook og Google komplekse algoritmer til at nudge os til at følge deres anbefalinger. Når en sådan algoritmedrevet påvirkning af samfundet bliver mere og mere almindelig, er det vigtigt for alle partsholdere - borgere og regeringer, kunder og forretninger - at forstå, hvordan indflydelse i netværk fungerer. En forståelse af spredningsmekanismerne kan bruges til at forstærke positiv adfærd (f.eks. motion, sikker sex, bæredygtighed) eller begrænse negative adfærdstyper (f.eks. rygning, overvægt eller intolerance), men der er også potentiale for misbrug. En bedre forståelse af spredningsprocesser gør, at vi, som samfund, er i stand til at tage informerede beslutninger om denne teknologiske udvikling.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Første gang jeg så et billede af et netværk, var jeg fanget. De mekanismer, som danner netværk, er lokale. Der er ikke nogen overordnet planlægning af, hvordan hele netværket skal se ud. Hvert enkelt knudepunkt træffer sine egne valg. Men summen af disse mange isolerede beslutninger leder ofte til komplekse strukturer på grænsen mellem orden og uorden. Tanken om at forstå de underliggende principper fascinerer mig ligeså meget nu som dengang.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Der er flere grunde til at spredningsprocesser i sociale netværk er en spændende forskningsmæssig udfordring. For det første er det sådan, at selvom man skulle tro, at sociale spredningsprocesser minder om spredning af sygdomme (epidemier), som er velforståede, så er der subtile forskelle. Disse forskelle betyder, at social spredning er meget vanskeligere at undersøge. Derudover er spredningsmekanismerne anderledes end epidemiernes simple sygdomsoverførsel og endnu ikke fuldtud forståede. For det andet er det svært at måle social smitte på grund af fænomenet `homofili` i sociale netværk, som har en effekt, der maskerer smitten. Endelig er det først nu, at vi har udviklet teknologien til at måle disse spredningsprocesser på samfundsskala.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Sapere Aude bevillingen har stor betydning for min forskerkarriere. Bevillingen giver de ressourcer - den tid og ro – som er nødvendige for at tackle et dybt videnskabeligt problem. Samtidig giver bevillingen mulighed for at rekruttere dygtige ph.d.-studerende og postdocs til min forskergruppe, så vi kan bedrive forskning på højeste internationale niveau. Endelige vil den prestige, der er knyttet til Sapere Aude programmet, styrke mulighederne for at tiltrække fremtidige forskningsmidler fra nationale og internationale agenturer.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor på Østerbro, er gift og har to små sønner. Når jeg ikke arbejder, kan jeg godt lide madlavning, men blandet med min nørdede og kvantitative anlagte side kan det let ende med molekylær gastronomi, gourmet-kaffe, og mikrobrygget øl. Kulturelt set er jeg ret amerikanofil med en forkærlighed for romantiske komedier, kvalitetstv-serier og alternativ countrymusik.