Hvad er bæredygtig te fra blad til kop?
Te er den drik i verdenen, der drikkes mest af næstefter vand. Men hvad er bæredygtig te, og hvordan certificeres det? I vores dagligdag møder vi flere og flere varer der er certificerede, men ved vi egentlig, hvad MSC i køledisken, FSC på mælkekartonen, UTZ på chokoladen og FLO på kaffen betyder? SUSTEIN vil afdække hvad der faktisk foregår indenfor bæredygtigheds-certificering; Vi vil forstå, hvordan der konkurreres på bæredygtighed, og hvordan bæredygtighed går hen og bliver en vare i sig selv. Vores ambition er at sætte en ny teoretisk dagsorden for at forstå bæredygtigheds-standarder i et globalt perspektiv.
I løbet af mit postdoc-projekt African Anthropocene (2013-16) fra FSE kunne jeg på nærmeste hold observere bæredygtig ressource forvaltning i Kenya og fandt ud af, at landets såkaldt ”water towers” var sammenfaldende med de største te-plantager. Det blev startskuddet til at prøve at forstå sammenhængene mellem landskaber, nye økologiske ordener og te i Kenya fra et globalt perspektiv.
Hvis man vil ind under overfladen på certificering og dermed de virkelighedsopfattelser og institutioner, der producerer ”bæredygtighed”, skal man undersøge de egentlige processer og magtbalancer. Det har vi tænkt os via etnografisk feltarbejde, og det er vanskeligt i Kenya og De Forenede Arabiske Emirater. Vi vil givetvis møde modstand, og nogen vil tie, når spørgsmålene bliver for sensitive. Men vi har analytiske redskaber til at adressere modstand. Og tavshed i etnografiske møder kan ofte fortælle mere end ord. Feltarbejde kræver altså mod til at møde risici i øjenhøjde, en vis portion stædighed og tålmodighed, men vi vinder nye indsigter i de mange lokale livsverdener - fra haver til havne - der er indeholdt i et enkelt certificeret tebrev.
Vores fornemmeste opgave er ikke at fortælle, hvad der er bæredygtigt, og hvad der ikke er det, men at gøre vilkårene for bæredygtig certificering mere gennemskuelige. Dvs. at vores væsentligste bidrag er at skabe mere gennemsigtighed om den række af processer, der går forud for at vi møder bæredygtig certificering i vores dagligdag. Når vi har udforsket teens infrastruktur fra Kenya og til Dubai, kan vi udlede, hvad bæredygtighed betyder, og for hvem noget er bæredygtigt. Det kan hjælpe os til at rådgive organisationer på nationalt og internationalt plan.
Det betyder, at jeg i samarbejde med et hold af forskere kan udleve en drøm om at stå i spidsen for et banebrydende forskningsprojekt, der gentænker forholdet mellem værdi og viden om bæredygtighed gennem et konkret empirisk objekt, nemlig te.
Forskning fylder meget i mit liv, men jeg holder også meget af at fotografere med et analogt pladekamera, hvor det kan tage en halv dag at tage et enkelt billede. Det giver mig ro at skulle koncentrere mig om et enkelt motiv og en mulighed for at udtrykke mig på en måde, jeg ikke kan i det videnskabelige arbejde. Derudover lytter jeg til musik for at stresse af: Korstemmer fra den flamske/nederlandske renæsance til det 20. århundredes avantgarde (Xenakis, Berio og Nono) kan for mig være dybt mediterende og en semi-religiøs oplevelse. Privat er jeg gift med en diplomat, og vi har sammen boet mange år i Buenos Aires, New York, Nairobi og nu i København, samt rejst på alle kontinenter, undtagen Antarktisk. Sammen har vi to skønne børn; Malthe på 8 og Malou på 3.
Københavns Universitet
Antropologi og STS (videnskabs-og teknologistudier)
København
Frederiksborg Statsskole