Den Globale Uligheds Idéhistorie, 1960-2015
Hvad er sammenhængen mellem geografisk udgangspunkt (sted), og hvordan man har tænkt om international og global økonomisk ulighed? Mit projekt er et kvalitativt humanistisk forskningsprojekt, der anlægger et transnationalt perspektiv på ulighedstænkningens historie. Jeg vil undersøge fire lande (Argentina, Ghana, Indien, USA), fire puljer af offentlige intellektuelle (særligt økonomer), kombineret med enkelte feltstudier. Hvordan er international økonomisk ulighed blevet begrebsliggjort? Hvilke forventninger har der været til ulighedens udvikling? Blev økonomisk ulighed anset som værende legitim, retfærdig, nyttig? Min helt overordnede tese er, at der i perioden 1960-2015 er en tendens til at stedets betydning for ulighedstænkningen bliver mindre.
Min forskning har i de seneste år bevæget sig fra amerikansk til international idéhistorie. Den røde tråd har været at undersøge tanker om, hvordan forskellige institutioner kan skabe velfærd (virksomheder, stater og menneskerettigheder). I mit seneste arbejde med den internationale fattigdomspolitiks idéhistorie, er jeg blevet meget optaget af sammenhængen mellem geografisk udgangspunkt og synet på international ulighed. Min interesse udspringer også af en formentlig ret almindelig udbredt nysgerrighed: Hvorfor er der så store forskelle på livsudfoldelsesmuligheder rundt om i verden?
Jeg skal balancere den metodiske strenghed og systematik i vore undersøgelser med en sensibilitet over for det empiriske materiale, der også kan føre os i nye retninger. Jeg skal besvare vores forskningsspørgsmål og afprøve vores teser, samtidig med at nogle af vores forskningsresultater formentligt vil blive publicerede i form af case-baserede artikler, hvor vi stiller skarpt på afgrænsede perioder, lande og intellektuelle. Med dette projekt vil jeg vende verdenskortet på hovedet: Hvordan ser international økonomisk ulighed ud, hvis man har fødderne plantet i Ghana eller Indien frem for USA? Dermed vil projektet dels bidrage til ny forskning i global idé- og begrebshistorie, og dels vil projektet, i samarbejde med internationale kollegaer, skabe en unik tværkulturel og flersproglig viden om ulighedsbegreber.
Mit projekt vil bidrage med en ny tværkulturel og transnational viden om, hvordan der historisk og aktuelt tænkes om ulighed i forskellige geografiske og kulturelle kontekster. Global ulighed udgør én af verdenssamfundet store udfordringer. I 2015 vedtog FN en række nye verdensmål, herunder at nedbringe uligheden i lande (national ulighed) og imellem lande (international ulighed). Som forskere kan vi bidrage med at levere vigtige input til disse debatter, ved at undersøge den kulturelle og idémæssige baggrund. Eksempelvis kan projektet være med til at belyse, hvordan en række forholdsvis fattige samfund i dag håndterer stigende national ulighed. Vi skal udfordre tendensen til, at stedets betydning tilsyneladende bliver mindre i en verden, der stadig er markant ulige, når man sammenligner Nord og Syd.
Jeg får en unik mulighed for at lede et forskningsprojekt, der også tæller tre juniorforskere. I fællesskab kan vi undersøge langt mere, end jeg ville kunne alene. Det giver endnu bedre muligheder for at levere forskningsresultater, der forhåbentligt kan vække international opsigt – både i det idéhistoriske forskningsfelt og i ulighedsforskningen i bredere forstand. Bevillingen giver mig mulighed for at udbygge mit internationale netværk, at hente international ekspertise til Danmark, at foretage spændende feltstudier ude i verden, og at opbygge en glimrende platform for yderligere forskning.
Jeg bor i det sydlige Århus med min kæreste og vores tre dejlige børn på 9, 6 og 2 år. Arbejds- og familielivet tager langt det meste af min tid, men ellers holder jeg meget af at rejse, og at udforske såvel storbyer som naturen til fods eller på cykel. Jeg sætter også pris på god mad og vin. Jeg føler mig utroligt priviligeret over mit job som forsker og underviser, da der er et stort sammenfald mellem mine personlige og faglige interesser. Der venter hele tiden nye bøger, emner og perspektiver, der skal udforskes.
Aarhus Universitet, Institut for Kultur og Samfund, Afdeling for Filosofi og Idéhistorie
Idéhistorie
Aarhus Kommune
Skive Gymnasium