Carsten Stefan Malisch

Forskningsleder

 

Projekttitel

FunctionalForage - Using tannins to reduce the climate impact of ruminant livestock production systems

Hvad handler dit projekt om?

Drøvtyggere, f.eks. malkekøer, udleder metan og bidrager dermed til klimaændringerne. På den anden side er de det eneste dyr, der kan spise græs og omdanne det til produkter af høj kvalitet til konsum, f.eks. kød og mælk. Det er virkelig vigtigt, for græsmarker fjerner betydelige mængder kulstof fra atmosfæren og lagrer det under jorden i længere tid end nogen anden landbrugsafgrøde. De er dermed med til at afbøde klimaændringerne. Dette projekt vil omfatte tanninrige plantearter (som kællingetand) i græsmarker, da tanniner har potentiale til at interagere med mikrober i jorden og i koens fordøjelsessystem. Vi forventer, at vi vil kunne udnytte disse interaktioner til at reducere metanemissionerne og øge kulstoflagrene i jorden yderligere. Ved projektets afslutning vil vi således have skabt grundlæggende viden, der kan bidrage til en klimavenlig mælkeproduktion.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg havde oprindeligt en baggrund i miljøbeskyttelsesstudier og gik først under min ph.d. virkelig over til landbrugsvidenskab. Set fra et miljømæssigt perspektiv er landbruget utroligt fascinerende, da det bidrager direkte til miljøproblemer som klimaændringer, tab af biodiversitet og vandforurening. På samme tid påvirkes landbruget også selv af de selvsamme problemer, som det er med til at skabe. Det bør betyde, at der er en stærk motivation til at handle. På trods af alt dette går det for langsomt med at gøre landbruget mere bæredygtigt, og meget af dette afhænger af systemernes kompleksitet. Det er virkelig spændende for mig at bruge min tværfaglige baggrund til at finde måder at forstå disse komplekse processer med henblik på at forbedre landbrugets bæredygtighed - uden at mindske produktiviteten.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Både køernes og jordbundens fordøjelsessystem er meget komplekst, og ikke kun tanninerne har en effekt på mikroberne i begge dele, men også på de planter, der syntetiserer dem. Det resulterer i mange interaktioner, og ingen af dem er tidligere blevet taget højde for med en systematisk tilgang. Mit projekt tager fat på dette ved at anvende de mest moderne analyser fra plantekemi, jordbundsvidenskab, dyrevidenskab og genetik, der er til rådighed. Det vil afsløre mange nye forbindelser. Der vil også blive anvendt plantearter med meget rene tanninkoncentrationer. De vil blive testet, så vi kan se, hvordan rensede og ekstraherede tanniner påvirker mikroberne i koens fordøjelsessystem og jorden sammenlignet med tanniner i planten.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Det er velkendt, at cirkulære landbrugssystemer er de mest bæredygtige - det betyder, at dyrene skal spise alt det, som mennesker ikke kan spise (f.eks. græs og høstrester), og omdanne det til næringsrige ekskrementer, som igen gøder vores afgrøder. På den måde bliver de eksterne input minimeret. Drøvtyggere er derfor særligt værdifulde, fordi de kan fordøje græs og fibre og dermed reducere konkurrencen mellem fødevarer og foder mest muligt. Men hvis vi ikke kan reducere deres indvirkning på miljø og klima, vil vi heller ikke kunne reducere landbrugets klimapåvirkning tilstrækkeligt. Mit projekt vil skabe grundlaget for at sikre, at vi kan få systemer, hvor drøvtyggere (f.eks. malkekøer) fortsat kan levere produkter af høj kvalitet fra cirkulære systemer med minimal fødevarekonkurrence, og som samtidig er klimavenlige.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Sapere Aude-bevillingen er en fremragende mulighed for mig til at udføre banebrydende forskning inden for bæredygtigt landbrug, udvide mit internationale netværk og oprette min egen forskningsgruppe. Det vil også hjælpe mig med at fremme den forskning i Danmark, der ser på måder at integrere husdyrhold i landbrugsproduktionen på en bæredygtig måde ved hjælp af afgræssede græsningsarealer. Efter min mening er dette en vigtig strategi som supplement til den eksisterende forskning i enten helt plantebaserede diæter eller intensive staldfodersystemer.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er oprindeligt fra Freiburg i Tyskland og er for nylig flyttet til Danmark med min kone Friederike og vores to børn efter ophold i Edinburgh, Zürich og Kiel. Mit vigtigste karaktertræk er, at jeg er en multihobbyist, da jeg ikke synes at kunne begrænse mig til en bestemt hobby, og jeg har meget let ved at begejstre mig selv for næsten alt og altid afprøve nye ting. Jeg elsker træarbejde, stjernekiggeri, at anlægge vilde blomsterenge og insekthoteller hvor jeg kan, spille bræt- og computer-/switchspil, læse, biavl, lytte til musik, cykle og selvfølgelig rejse. Jeg har lige besluttet mig for, at jeg nu vil lære at stå på skateboard. Med alt dette, min familie og mit arbejde keder jeg mig generelt sjældent.