The role of infants' emerging self-perspective in memory development
Mit projekt undersøger den spirende forståelse af selv-andre-perspektivet og dets rolle i hukommelsesudviklingen. Hvad gør små børn i stand til at huske detaljer fra deres liv, f.eks. hvor de ved noget fra? Jeg foreslår, at den udviklende forståelse af, at man selv og andre kan have forskellige tanker og perspektiver, hjælper småbørn til at forstå, at begivenheder huskes forskelligt af dem, der oplevede dem - herunder dem selv. Projektet vil undersøge småbørns interaktioner med andre, hvordan de begynder at spore andre menneskers forskellige perspektiver, og bliver bevidste om deres egne. Vi vil kæde disse domæner sammen med evnen til at danne minder om engangsepisoder og deres specifikke detaljer. Ved at studere børn fra spædbarn til småbørnsalderen vil dette projekt give et unikt indblik i, hvordan forståelsen af "selv og andre" er udviklingsmæssigt forbundet med episodisk hukommelse.
Jeg har altid været fascineret af udvikling, da det giver os mulighed for at identificere byggestenene i vores kognition. Mennesket er en ekstremt social art, og allerede tidligt i mit studie blev jeg tiltrukket af at undersøge de mekanismer, der gør det muligt for vores socialitet at opstå og fungere så godt, og hvordan dette påvirker små babyers indlæring og opfattelse af verden. Hvordan ændrer småbørns opfattelse af andre sig i takt med udviklingen, fra den tidlige barndom, hvor de er passive observatører af andre, til småbørnsalderen og senere, når de er aktive deltagere i deres interaktioner, men stadig har så meget at lære? Jeg tror, at disse spørgsmål har strejfet alle, der har observeret en baby med undren, og jeg føler mig heldig, at jeg i mit arbejde har det privilegie at kunne undersøge dette videnskabeligt.
Som voksne har de fleste af os erfaring med at huske enestående engangsepisoder fra vores liv og evnen til at huske, hvorfra vi ved noget. Men det har længe været en udfordring at undersøge dette hos småbørn, at identificere hvordan og hvorfor disse evner opstår i udviklingen. Udgangspunktet for mit projekt er forestillingen om, at mennesker er yderst sociale væsener, og at denne socialitet bidrager til, at vi kan huske detaljer om, hvad der er sket, eller hvorfra eller fra hvem vi ved noget. Det unikke perspektiv i dette projekt er således at kombinere områderne social kognition og udvikling af hukommelse for at afdække, hvordan de er forbundet i udviklingen. Ved at studere børn i flere forskellige aldre og i forskellige scenarier vil vi desuden kunne identificere de faktorer, der spiller en rolle i de individuelle forløb for, hvordan vi husker kilder til vores viden.
Det, vi husker fra vores liv, og hvordan vi tænker om os selv og andre, påvirker stort set alle aspekter af vores liv og er grundlæggende for menneskelig tænkning. At huske specifikke begivenheder fra vores liv har en gradvis udvikling fra spædbarn til barndom og kan være selektivt nedsat hos nogle personer. Hvis udviklingen af hukommelse, som mit projekt foreslår, er forbundet med småbørns voksende forståelse af deres eget perspektiv og relateret til interaktioner med andre omkring dem, har dette konsekvenser for alle disse områder. At få indsigt i hvordan de udvikler sig hos den enkelte, og hvad der kan forme deres udvikling, har betydning for, hvordan vi tænker om menneskers hukommelse og social kognition. At fremme vores forståelse af disse processer har omfattende konsekvenser, lige fra tilgange til de tidlige år af et barns udvikling til at informere om kliniske anvendelser.
Jeg er taknemmelig for at have modtaget denne bevilling, som vil hjælpe mig med at etablere min egen forskningslinje og danne min egen forskningsgruppe på Københavns Universitet. Dette vil give mig mulighed for at være mentor for den næste generation af forskere, få yderligere erfaring med undervisning, skabe grundlaget for yderligere udvidelse af mit forskningsprogram og dermed styrke forskningen i udviklingen af tidlig social-kognition i Danmark. At være med i denne kohorte af nye forskere, der har modtaget Sapere Aude-bevillingen, vil også være en fantastisk mulighed for at komme i kontakt med andre på samme karrierestadium, og jeg ser frem til at blive en del af dette fællesskab.
Jeg er født i Ungarn og har ofte boet i udlandet både i min barndom og som voksen. Jeg nyder internationale miljøer, og min familie og venner er spredt rundt om i Europa og hele verden, så der er nogen at se frem til at besøge overalt! Udover engelsk taler jeg tysk, ungarsk, lidt spansk - og arbejder på mit dansk :). Uden for arbejdet kan jeg godt lide at tilbringe tid i bjergene, ved søer eller ved havet, spille klaver, passe mine planter eller nyde en udstilling. Hunde og lamaer gør mig altid glad.
Københavns Universitet
Småbørns kognition
København
Budapest, Hungary