A relativistic, virtual lab for light-driven anti-cancer drugs
Kvantemekanikken er blevet kaldt den mest succesfulde teori i det tyvende århundrede. Den revolutionerede vores forståelse af fysik i 1920'erne, og er siden blevet brugt til at forudsige fysiske og kemiske fænomener med fantastisk præcision. Desværre er nøjagtigheden utilstrækkelig for metalforbindelser, der anvendes i kemoterapi. I dette projekt vil jeg udvikle nye kvantemekaniske modeller specifikt rettet mod denne type metalforbindelser. Derefter vil jeg anvende metoderne til design af nye, bedre forbindelser for kræftbehandling.
Jeg blev fascineret af uorganisk kemi allerede i mine første år som studerende. Metaller udviser en enorm varietet i, hvordan de reagerer og anvendes i alt fra vindmøller til lægemidler. Senere i mit studie opdagede jeg, hvordan det er muligt, at beregne egenskaber af kemiske forbindelser, hvilket også fascinerede mig. I dette projekt har jeg mulighed for at forene både beregninger og uorganisk kemi, hvilket er fantastisk.
Udfordringen er at bygge en kvantemekanisk model, der er nøjagtig, uden at beregningerne tager for lang tid. I dag kan beregninger tage dage eller måneder. Hvis man skal forudsige hvilke nye metalforbindelser, der har potentiale som kemoterapi, er man ofte nødt til at undersøge flere tusinde forskellige forbindelser. Derfor skal beregningstiden bringes kraftigt ned, helst uden at gå på kompromis med nøjagtigheden.
I dag virker kemiterapi ikke for alle kræftformer, og bivirkningerne kan være meget alvorlige. Jeg sigter mod at forudsige, hvilke forbindelser der giver færre bivirkninger, men samtidig er effektive mod kræft. Derudover vil metoderne, vi udvikler, også kunne anvendes til at forstå en række andre processer, hvor metalforbindelser indgår, såsom katalysatorer eller batterier, der kan drive en grøn omstilling af vores samfund.
Det er et kæmpe rygstød til min forskning, og bevillingen betyder, at jeg nu i højere grad kan fokusere på at gøre min gruppe til en af de førende i mit felt. Det betyder også, at min forskningsgruppe udvides, samt at jeg kan starte flere samarbejder med internationalt anerkendte forskningsgrupper i udlandet.
Jeg har boet flere år i Sverige og har famillie i både Sverige og Tyskland. Jeg har derfor de seneste år begyndt at interessere mig en del for skandinavisk/germanske sprog og forsøger at tale så meget svensk/tysk som muligt.
Syddansk Universitet
Kemi
Odense
Rødovre Gymnasium