Households and the Housing Market
Inden for de sidste to år er boligpriserne i Danmark steget med mere end 18%. Samtidig har danske husholdninger den højeste gæld i forhold til indkomst i OECD. Denne udvikling har skabt bekymring om den finansielle stabilitet, men blandt økonomer og beslutningstagere er der uenighed om behovet for regulering. Uenigheden understreger et fundamentalt problem i forhold til boligmarkedet: Den akademiske forskning halter bagefter udviklingen og giver kun begrænset vejledning til den politiske beslutningsproces. Formålet med dette projekt er at afhjælpe denne ubalance ved at kombinere en empirisk analyse af effekten af regulering på boligpriserne med en teoretisk model, der kan anvendes til at evaluere effekterne af fremtidig regulering.
Min interesse for husholdningers finansielle beslutninger, og boligmarkedet i særdeleshed, er drevet af den praktiske relevans: Køb af fast ejendom og optagelse af realkreditlån er de to største økonomiske beslutninger for en husholdning. Når prisen på boliger stiger, så fører det til større realkreditlån og dermed varige konsekvenser for husholdningernes økonomi. Samtidig er boligmarkedet afgørende for den finansielle stabilitet, en indsigt som ikke mindst finanskrisen understregede. Kombinationen af spørgsmål, som både er vigtige og relevante for den enkelte husholdning, og samtidig er afgørende for den økonomiske udvikling, er det der fascinerer mig ved forskningsområdet.
Projektet kombinerer to metoder, der er udviklet sideløbende i tidligere studier: (1) empirisk analyse af boligpriser og hvordan de påvirkes af regulering baseret på dansk registerdata, og (2) udarbejdelse af teoretiske modeller, der forklarer årsagerne til de observerede ændringer i boligpriserne. Begge metoder har fordele og ulemper, som begrænser hvor informativ de hver især er for politiske beslutningstagere. Ved at kombinere de to metoder kan en række af disse ulemper minimeres, hvilket betyder at projektet kan levere konkret viden, som kan anvendes til at vejlede den politiske beslutningsproces vedrørende regulering af boligmarkedet.
Jeg forventer, at projektets resultater har direkte anvendelse i den politiske beslutningsproces vedrørende regulering af boligmarkedet. Netop fordi boligmarkedet er vigtigt for både den enkelte husholdning og for den økonomiske udvikling, så er det afgørende, at beslutninger om regulering af boligmarkedet er baseret på velfunderet akademisk forskning. Et af projektets hovedformål er at biddrage hertil ved at give de økonomiske beslutningstagere adgang til ny viden.
Sapere Aude forskningsbevillingen giver mig mulighed for at opbygge en forskningsgruppe bestående af nye forskningstalenter og internationalt anerkendte forskere. Bevillingen giver mig samtidig mulighed for at uddanne nye ph.d.-studerende og eksponere dem til det internationale forskningsmiljø. Sapere Aude er en milepæl i min ambition om at opbygge et international knudepunkt for forskning i boligmarkedet.
Jeg er født og opvokset I Tyskland, og har arbejdet i Tyskland, USA, Storbritannien og Sverige. I 2017 flyttede jeg til Danmark, hvor jeg bor i København med min mand og vores 2-årige søn. Uden for arbejdet nyder jeg at løbe en tur, gå til svømning eller slappe af med en god bog.
Copenhagen Business School Handelshøjskolen
Finance
Frederiksberg
Hassloch, Germany