Kristiane Barington

Forskningsleder

 

Projekttitel

Forensic age assessment of porcine granulation tissue

Hvad handler dit projekt om?

Projektet handler om at opnå objektive og akkurate aldersbestemmelser af sår hos grise. I dyreværnssager er aldersbedømmelsen af sår central. Sårets alder indikerer graden af forsømmelse, idet sår med en alder på flere uger alt andet lige opfattes som skærpede i forhold til sår med en alder på få dage. Årligt indsendes ca. 130 dyreværnssager til veterinær forensisk undersøgelse. Hovedparten af sagerne omhandler grise med sår. Under helingen dannes granulationsvæv, hvis tilstedeværelse og tykkelse anvendes i aldersbestemmelsen. Udfordringen er, at den tidsmæssige udvikling af granulationsvæv ikke er tilstrækkeligt undersøgt, hvorfor det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at angive sårenes alder nøjagtigt. I projektet skal nye teknikker anvendes til at undersøge udviklingen af granulationsvæv. Resultaterne skal samles i en model, til udregning af aldersestimater af sår i dyreværnssager.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Min interesse for veterinær forensisk patologi blev vakt, da jeg som nyuddannet dyrlæge fik til opgave at assistere ved de patoanatomiske undersøgelser af dyreværnssager. De sidste 10 år har jeg oplevet, hvordan antallet af årlige dyreværnssager indsendt til veterinær forensisk undersøgelse er mere end fordoblet, og derved er det kun blevet endnu vigtigere, at undersøge hvordan vi objektivt og akkurat kan aldersbestemme sår og andre inflammatoriske tilstande.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Granulationsvæv er makroskopisk synligt i sår efter ca. 5 dage, øges gradvist i tykkelse over de første 10 dage, hvorefter tykkelsen i eksperimentelle studier, ser ud til at reduceres. Derfor har vi behov for at kombinere adskillige parametre til at vurdere, hvor i helingsprocessen såret befinder sig. Udfordringen bliver at finde kombinationen af parametre (f.eks. stamceller, genprodukter og proteiner i vævet), som udviser et tidsafhængigt respons i eksperimentelle og spontane sår hos grise. Projektet skal gennemføres i samarbejde med en ph.d.-studerende, en videnskabelig assistent og mine samarbejdspartnere med ekspertise inden for patologi, gen- og protein-ekspression, stamceller, kunstig intelligens og matematik.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Veterinær forensisk patologi er et relativt nyt forskningsfelt, som har udviklet sig i takt med et øget fokus på dyrevelfærd i samfundet. Med mit projekt er der lagt op til en omfattende undersøgelse af granulationsvæv, som vil have afgørende betydning i forbindelse med dyreværnssager i Danmark og i udlandet. Granulationsvæv dannes i forbindelse med heling af en lang række inflammatoriske tilstande så som ved ledbetændelse, brækkede ben og sår hos dyr såvel som hos mennesker. Derfor vil projektet også tilvejebringe viden om granulationsvæv af værdi på tværs af forskningsfelter som f.eks. heling og behandling af sår hos dyr og mennesker og til udvikling af sårmodeller.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Jeg er meget stolt og glad for at have modtaget Sapere Aude-bevillingen, da det er et springbræt til at opfylde min ambition om, at blive blandt de førende forskere inden for veterinær forensisk patologi. Muligheden vil komme til at styrke min forskningsprofil og mit netværk af samarbejdspartnere i Danmark og udlandet samt give mig vigtig ledelseserfaring.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor sammen med min mand og vores to børn på 3 og 6 år. I fritiden elsker jeg at lave kreative ting sammen med børnene eller få tiden til at gå med havearbejde i vores lillebitte have.