Line Hillersdal

Forskningsleder

 

Projekttitel

Care Across Generations: Intergenerational Solidarity in a Time of Demographic Change (INTERGEN)

Hvad handler dit projekt om?

Projektet handler om, hvad intergenerationel omsorg og solidaritet er og betyder i en dansk velfærdskontekst, hvor omsorgsopgaver ofte løses i komplekse krydsfelter mellem stat, familie og civilsamfund. Flere peger på, at velfærdsstaten lige nu er under et så massivt pres, at pårørende, naboer og civilsamfund skal forberede sig på at spille en mere aktiv rolle i omsorgen for især befolkningens ældre. Og det rejser spørgsmål om bæredygtigheden af den nuværende samfundskontrakt mellem generationerne, og hvordan den genforhandles i konkrete hverdagspraksisser. Konkret vil projektet gennem fire delprojekter undersøge, hvordan intergenerationel omsorg udfolder sig i børnefamilien, i seniorlivet, i civilsamfundet og i plejesektoren. Via etnografisk feltarbejde vil projektet komme helt tæt på, hvordan familiemedlemmer, frivillige og velfærdsprofessionelle oplever og håndterer hverdagens omsorgskriser og forsøger at skabe gode intergenerationelle omsorgsarrangementer. Ved at forfølge disse spørgsmål vil projektet kvalificere, hvad solidaritet er i praksis og dermed udvikle en empirisk forankret for intergenerationel solidaritet.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Mit forskningsfelt er sundhedsantropologi, og jeg har længe interesseret mig for velfærdsstatens sikring af sundhed, omsorg og velfærd og hvordan politiske, økonomiske og videnskabelige interesser og prioriteringer er med til at forme de konkrete sundheds- og velfærdsydelser, som borgere tilbydes. Denne interesse har jeg blandt andet forfulgt igennem etnografiske studier af produktionen af biomedicinsk viden om overvægt, relationen mellem offentlige og private aktører i eksperimentel kræftbehandling, organiseringsformer og digitalisering i ældreplejen og senest markedsliggørelse af velfærdsteknologier i Danmark og Sydkorea. Med Sapere Aude-bevillingen får jeg nu mulighed for at forfølge og udvikle min interesser igennem et projekt, der sætter fokus på den aktuelle omsorgskrise og hvordan intergenerationelle relationer udgør en ressource i organiseringen af omsorg i velfærdsstaten.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Baggrunden for projektet er den demografiske udvikling og den store mangel på personale i velfærdssektoren, som betyder, at det danske velfærdssamfund befinder sig i det, nogle betegner som en omsorgskrise. Lige nu bliver spørgsmålet om omsorg for både børn, unge, ældre og syge diskuteret bredt. Men hvordan ser denne omsorgskrise ud fra et hverdagsperspektiv? Hvilke moralske dilemmaer kan opstå, når forskellige generationer mødes og forpligtes i forskelligartede omsorgsarrangementer? Og hvad kan de intergenerationelle relationer bære? Det er nogle af de spørgsmål, som jeg vil undersøge. Ved at forfølge disse spørgsmål kan projektet kvalificere, hvad intergenerationel omsorg og solidaritet er i praksis, og hvad er det, der får mennesker til at bære byrder på vegne af andre. Projektets bidrag vil være at udvikle en empirisk forankret forståelse af intergenerationel solidaritet og omsorg, som den udfolder sig på tværs af familie, civilsamfund og velfærdsinstitutioner.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Projektets spørgsmål kan bidrage til at informere fremtidige diskussioner og politikker om velfærdssamfundets sociale bæredygtighed, gennem ny viden om hvordan intergenerationelle relationer skabes, ændres og opretholdes i velfærdsstatslige sammenhænge. Derudover er projektet forankret på Københavns Professionshøjskole, hvilket gør det muligt at omsætte projektets indsigter både i udviklingssamarbejder med kommuner omkring organisering af omsorg og i uddannelsen af pædagoger og sygeplejersker.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Det er en stor ære at indgå i Sapere Aude-programmet. Bevillingen vil give mig mulighed for at videreføre, kvalificere og udfolde min forskning i ældre, omsorg og velfærdssamfundets organisering og udvikling. Bevillingen kommer på et tidspunkt, hvor jeg har kastet mig ud i ny spændende position i et tværfagligt miljø med tætte bånd til praksis. Timingen giver mig mulighed for at skabe et dynamisk forskningsmiljø omkring en højaktuel samfundsudfordring og gentænke mit forskningsfelt på en innovativ og ny måde samt styrke mit internationale netværk og samarbejde.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor med min familie på landet knap en time fra København. Jeg nyder at være tæt på naturen men også at mærke kontrasten mellem by og land. Når jeg ikke arbejder, slapper jeg mest muligt af i haven uden for mange planer, men jeg får også tid til at synge i kor, og så prøver jeg kræfter med roning i den lokale roklub.