Maja Hojer Bruun

Forskningsleder

 

Projekttitel

Automatiseret ekspertise: Kunstig intelligens og algoritmiske systemer som tværprofessionel arbejdspraksis

Hvad handler dit projekt om?

Kunstig intelligens og algoritmiske systemer til at understøtte fagprofessionelles vurderinger og beslutningstagning i det offentlige udvikles i disse år i stor stil. Nogle forskere og samfundsdebattører forudser, at professionel ekspertise kan automatiseres. Andre peger på, at fordomme kan blive reproduceret og forskelsbehandling forstærket, eller at der vil opstå andre etiske, politiske eller juridiske problemer. Der er udført alt for få empiriske studier af sådanne algoritmiske systemer i praksis. Gennem tre etnografiske case-studier inden for sundhed, uddannelse og byplanlægning undersøger dette projekt, hvad der sker, når udviklere af algoritmiske systemer samarbejder med praktikere med forskellige fagligheder om AI-systemer. Spørgsmålet er, hvilke nye former for professionel ekspertise der opstår i mødet mellem AI-udviklere og forskellige professioner.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har altid synes, det var spændende at trække mit fag i nye retninger og undersøge klassiske antropologiske problemstillinger inden for nye felter, med nye metoder og i nye former for samarbejde. I de seneste år har jeg arbejdet med digitale teknologier og teknologiudvikling med mennesker i centrum. Sammen med dygtige kollegaer har jeg opbygget et internationalt forskningsnetværk for antropologi og teknologi, som har genoplivet og fornyet en stærk forskningstradition i antropologien. I den sammenhæng opstod min interesse for kunstig intelligens og algoritmiske systemer. Det er vigtigt at engagere sig med humanistiske og etnografiske studier i udforskningen af nye teknologier for at få indsigt i menneskers værdier, forventninger, hverdagsliv og arbejdsliv, så forskningen og samfundsdebatten ikke styres af tekniske utopier eller skræmmebilleder.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Vi ved fra forskning i læring i organisationer, at tværfagligt samarbejde kræver fælles viden og relationel ekspertise. Den relationelle vending i forskning i professionel læring lægger vægt på, at viden og ekspertise ikke blot er noget, den enkelte aktør 'har' og 'anvender'. Professionalisme er noget, som opstår i relationerne mellem fagfolk og teknologier, når de samarbejder. Vi ved imidlertid ikke nok om, hvordan tværfaglige samarbejder foregår i udviklingen af systemer med nye maskinlæringsalgoritmer. De kan være svære at gennemskue, selv for de tekniske udviklere. Det vil en sammenligning af tre konkrete case-studier skabe ny viden om.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Teknologiudvikling er ikke forbeholdt de tekniske videnskaber, men kræver samarbejde mellem mange forskellige forskere og praktikere, især hvis vi skal udvikle og anvende kunstig intelligens og andre nye teknologier på samfundsmæssigt ansvarlig vis. Ansvarlighed betyder i denne sammenhæng, at menneske-teknologi-systemerne samlet set gør det, som det er bestemt, de skal gøre, og at man ikke overser utilsigtede, ofte usynlige konsekvenser af den nye teknologi. Min forskning vil pege på en række udfordringer, når fagprofessionelle fra tre vidt forskellige domæner samarbejder med AI-udviklere om maskinlæringsalgoritmer til at understøtte konkrete opgaver. Under hvilke forhold kan kunstig intelligens blive til gavn? Hvilke former for viden og ekspertise er der brug for? Og ikke mindst: Hvordan kan disse forhold indtænkes i fremtidens uddannelser og efteruddannelser af fagprofessionelle?

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Sapere Aude-bevillingen giver mig mulighed for at opbygge en forskningsgruppe inden for professionel læring og ekspertise i forhold til ny teknologi, især digitale teknologier, dataficering og kunstig intelligens. Forskningsgruppen indgår i og bidrager til det tværfaglige forskningsmiljø på DPU og forskningsprogrammet Fremtidsteknologi, Kultur og Læring. Vi vil samarbejde med nogle af de bedste grupper internationalt og skal blandt andet på længere forskningsophold i Oxford, London og Helsinki.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er født i Tyskland og opvokset blandt det danske mindretal i Sydslesvig med en tysk far og en dansk mor. Jeg har fire børn og bor sammen med min mand og min familie i Aarhus. Min fritid tilbringer jeg sammen med familie og venner, og hvis jeg kan komme til det, dyrker jeg yoga og Pilates eller går tur ved stranden med en god lydbog eller podcast i ørerne.