Sofie Laurine Albris

Forskningsleder

 

Projekttitel

FORTIS: Den befæstede ø. Militarisering, konflikter og fælleskaber på jernalderens Bornholm

Hvad handler dit projekt om?

FORTIS-projektet handler om militarisering og samfund på Bornholm i jernalderen (perioden ca. år 1 - 1050 e. Kr.). Projektet sætter fokus på Bornholms jernalderborge og deres samfundsmæssige kontekst. Opførelsen af forsvarsanlæg krævede store ressourcer og var en vigtig del af øbefolkningens håndtering af konflikter, trusler og angreb. Projektets mål er at opnå bedre indsigt i de enkelte borges opbygning og dateringer samt at forstå dem i forhold til den øvrige organisering af samfund og militær på Bornholm - og videre i forhold til udviklinger i Østersøen, Skandinavien og Nordeuropa. Det sker i tre parallelle tematiske spor, hvor det første består i kortlægning, opmåling og udgravninger af de enkelte borganlæg. Desuden beskrives og analyseres organiseringen af det almindelige bebyggelses- og landbrugslandskab i forhold til borgene. Derudover udforskes den militære og sociale organisering, som den afspejles i øens våbengrave og deres relationer i tid og rum.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har altid været fascineret af jernalderen, særlig perioden fra århundredet før vores tidsregning til det 10. århundrede, fordi den historiske og kulturelle udvikling i Europa har været bestemmende for, hvordan vores verden ser ud i dag. Interessen for perioden opstod allerede, da jeg som læsehest-barn fordybede mig i nordisk og græsk mytologi. Arkæologien fandt jeg i Skalk-blade på loftet hos min farmor. I mine studieår flakkede jeg rundt mellem forskellige faglige discipliner som indgangsvinkel til jernalderen. Jeg er endt med at arbejde i et krydsfelt mellem arkæologi og navneforskning, som giver mig indsigt i fortidens mennesker og mentalitet fra forskellige vinkler. Mit forrige forskningsprojekt om jernalderens personnavne gjorde mig interesseret i, hvor stærkt præget den skandinaviske jernalders tankesæt var af militær og krigerideologi.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Der er mindst seks jernalderborge på Bornholm, men vores viden om dem og deres relation til omgivelserne er forskelligartet og generelt mangelfuld. Jernalderens forsvarsanlæg (før vikingetidens trelleborge) er en lidt forsømt kildekategori i dansk arkæologi, og vi er bagud i forhold til for eksempel den svenske Østersø-ø, Öland. Projektet vil derfor lukke et hul i vores generelle forståelse af konflikter og samfund i Østersøregionen i jernalderen. Udfordringen bliver at løfte vores viden om Bornholms forsvarssystemer til et niveau hvor den bedre kan sammenlignes med andre dele af Østersøen. Det kræver, at feltarbejdet planlægges, så vi opnår mest mulig relevant viden. Vi ved at borg-lokaliteterne har været brugt i alle mulige tidsperioder, såsom stenalder, bronzealder og middelalder, og vi har en pligt til at dokumentere alt, selvom vi i dette projekt er konkret interesserede i jernalderen.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

FORTIS-projektet kan bidrage til at nuancere vores opfattelse af spændinger og konflikter i Østersøen og til en generel indsigt i, hvordan militarisering former et samfund. Projektet gør dette ved, gennem det tidsdybe perspektiv, at sætte fokus på Bornholms særlige historie og sikkerhedsforhold. Bornholm havde i fortiden som i dag en både central og udsat placering i Østersøen. Øen var i jernalderen et naturligt knudepunkt for handel og forbindelser, men netop den gunstige beliggenhed gjorde, at øen var truet af plyndringer og magtovertagelse. Vi ser en lignende dobbelthed i dag, hvor Bornholm på en gang er et yndet turistmål og et militært fokusområde. Projektet vil desuden skabe ny viden om jernalderens samfundsudvikling, som er central for vores forståelse af den tidlige statsdannelse og etablering af kongemagt i Sydskandinavien.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Sapere Aude-bevillingen betyder, at jeg kan tage det vigtige skridt fra individuel forskning til at opnå erfaring med ledelse af større, mere komplekse projekter. Bevillingen giver mig dermed en platform for at etablere og markere mig som forskningsleder. Desuden får jeg mulighed for at bygge videre på de internationale netværk, jeg har opbygget gennem min tidligere bevillingsperiode i Norge. Helt essentielt er, at jeg her får lov at samle et hold af højt kvalificerede forskere med forskellige kompetencer, der tilsammen danner et ideelt udgangspunkt for at afdække effekterne af krig og konflikt i Bornholms jernaldersamfund.

Lidt om mennesket bag forskeren

Efter tre år ved Universitet i Bergen har min norske mand og jeg med vores to børn bosat os i Lejre midt på Sjælland. I fritiden vil jeg helst være ude i naturen med familien. Jeg har en masse gamle hobbyer, såsom tegning, maling, ridning og læsning af skønlitteratur, der bliver forsømt i et liv med forskning og børn. Men jeg får dog dyrket min interesse for madlavning, lidt løb, yoga og til tider syning og hækling. Min mand og jeg deler interesserne for natur og forhistorie, så det sætter et vist præg på vores families fritidsliv, og børnene får set deres andel af stavkirker og runesten.