Aida Solhøj Hansen

Forskningsleder

 

Projekttitel

Extracellular vesicles subvert the immune system and drive resistance to cancer therapy

Hvad handler dit projekt om?

Mit projekt handler om, hvordan kræftceller kommunikerer med de omkringliggende immunceller i tumoren, og hvilken betydning det har for udbredelsen af behandlingsresistens. Der er mange måder, hvorpå celler kommunikerer med hinanden, og i dette projekt vil vi fokusere specifikt på kommunikation medieret via såkaldte extracellulære vesikler. Disse er små membranpartikler i nanometer størrelse, hvori celler kan ”pakke” en lang række forskellige molekyler og derved regulere funktionen af de celler, der modtager dem. I dette projekt vil vi fokusere på svær brystkræft, hvor en af de helt store udfordringer er, at stort set alle patienter udvikler resistens overfor den nuværende behandling i løbet af få år. Hypotesen for projektet er, at kræftceller der begynder at blive resistente overfor behandling, vil pakke bestemte molekyler i extracellulære vesikler, for at svække immunforsvaret og øge udbredelsen af behandlingsresistens i tumoren.   

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har altid været meget fascineret af, hvordan celler kommunikerer med og påvirker hinanden for både at opretholde normale fysiologiske funktioner, men især også under udvikling af sygdomme som kræft og inflammatoriske sygdomme. Min interesse for extracellulære vesikler som en vigtig signaleringsmekanisme, opstod i forbindelse med et postdoc projekt, hvor vi undersøgte måder at øge aktiveringen af immunforsvaret for en mere effektiv bekæmpelse af kræft. Extracellulære vesikler har nogle unikke egenskaber, både i form af, at de indeholder en lang række forskellige signalmolekyler, samt at de er omgivet af en membran, der øger deres stabilitet. De har derfor potentiale for at regulere andre celler på flere forskellige måder samtidig, både i det lokale miljø som i f.eks. en tumor, men også over længere afstande, f.eks. mellem forskellige organer.   

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Extracellulære vesikler er et relativt nyt forskningsfelt, og der er derfor stadig en lang række grundlæggende ting omkring dem, som vi ikke ved. Alle celler producerer en lang række forskellige extracellulære vesikler, som kan have vidt forskellige funktioner, selvom de kommer fra den samme celle. En af de helt store udfordringer i feltet, er manglen på viden omkring, og gode teknikker til at klarlægge denne heterogenitet. I projektet her vil vi analysere, hvad det er for nogle signalmolekyler, som extracellulære vesikler fra resistente kræftceller indeholder, samt undersøge hvilke cellulære mekanismer, der regulerer dannelsen af specifikt resistensfremmende vesikler. Vi håber derved at kunne identificere nogle nye mål for en mulig ny behandling til at bremse resistensudvikling i svær brystkræft uden at påvirke de extracellulære vesikler, der er vigtige for at opretholde normale, fysiologiske funktioner.     

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Udvikling af behandlingsresistens og induktion af et svækket anti-tumoralt immunforsvar er store udfordringer i en lang række forskellige kræftformer. Ved at klarlægge betydningen af extracellulære vesikler for netop dette i svær brystkræft, vil resultaterne muligvis også kunne overføres til andre kræftformer. Ydermere vil dette projekt bidrage til at øge vores generelle forståelse af cellulær kommunikation, samt hvordan bestemte molekyler bliver pakket i bestemte extracellulære vesikler. Denne viden kan være afgørende for at øge vores generelle forståelse af vigtige cellulære processer involveret i en lang række forskellige sygdomme.  

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Jeg er meget beæret over at modtage Sapere-Aude: DFF Forskningsleder-bevillingen og den anerkendelse af min forskning og mine idéer, det er. Helt konkret giver Sapere-Aude programmet mig mulighed for at etablere en forskningsgruppe ved Syddansk Universitet, og dermed kunne forfølge mere langsigtede og ambitiøse forskningsmål. Jeg glæder mig enormt meget til fortsat at udvikle mig som forsker og forskningsleder med denne bevilling, samt at kunne være med til at udvikle nye forskningstalenter.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor på Vestsjælland sammen med min kæreste, vores datter på 2 år og min kærestes to drenge på 9 og 12 år. Jeg nyder familielivet, hverdagen og at være tæt på naturen. Udover at tilbringe værdifuld tid med min familie, så nyder jeg at kunne klare tankerne efter en travl dag, med kreative sysler eller havearbejde. Det er også tit her, at nye idéer opstår. Når tiden og vejret tillader det, så tager jeg også gerne en tur ud på racercyklen.