Amalie Timmermann

Forskningsleder

 

Projekttitel

Amning og miljøkemikalier. Kan og bør alle mødre amme?

Hvad handler dit projekt om?

Med dette projekt vil jeg gerne forstå samspillet mellem miljøkemikalier og amning. Amning har en række positive sundhedseffekter, men nogle kemikalier i vores miljø kan påvirke kvinders evne til at amme. Desuden overføres nogle kemikalier, herunder per- og polyfluorerede stoffer (PFAS) med modermælk, og disse kemikalier kan skade barnets immunsystem. Målet med mit projekt er at forstå, hvordan kemikalier i vores miljø påvirker amning og børns helbred.
Ved at bruge biologiske målinger og spørgeskemadata fra mødre og deres børn i Danmark, Norge og USA, vil vi identificere miljøkemikalier, som påvirker ammelængden, og vi vil undersøge samspillet mellem PFAS-eksponering og amning i forhold til børns immunforsvar.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Interessen for epidemiologi og observationelle studier opstod, da jeg blev præsenteret for biostatistik på første år af mit studie. ”Real world evidence” er blevet et nyt buzz-ord, men jeg kan godt lide betegnelsen, fordi det er så dækkende. I stedet for at lave eksperimenter, hvor vi opstiller kunstige scenarier, undersøger vi verden, som den er.
Immunsystemet har fascineret mig, siden jeg som teenager lærte, hvordan kroppens immunceller har afgørende betydning for vores liv, og interessen for miljømedicin kom, da jeg i 2012 første gang hørte om PFAS og de effekter, det kan have på immunsystemet. Jeg endte med at skrive min ph.d.-afhandling om PFAS, og mens jeg skrev den, blev jeg mor og begyndte at interessere mig for kompleksiteten af amning. Og nu er jeg så privilegeret, at jeg får lov til at kombinere mine interesseområder i mit forskningsarbejde.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Når man arbejder med observationelle studier, er man begrænset af virkeligheden. Det betyder blandt andet, at vi kun kan undersøge betydningen af kemikalier i de niveauer, kvinderne og børnene i studierne faktisk er udsat for. Ingen kvinder og børn er helt fri for eksponering, men vi kan undersøge risikoen ved øget eksponering.
Fordelen ved at arbejde med observationelle data er til gengæld, at vores resultater kan overføres direkte til virkeligheden. Med dette projekt vil vi få ny viden om, hvilke kemikalier, der påvirker amning. Derudover får vi kombineret to typer af studier. I stedet for at se på skadelige effekter af kemikalier og de gavnlige effekter af modermælk hver for sig – ser vi her på dem samlet. Det vil give os et mere nuanceret billede af, hvordan PFAS og amning påvirker børns immunforsvar.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Ny viden om miljøkemikalier og amning vil hjælpe myndigheder og beslutningstagere til at vurdere sundhedsrisici ved udsættelse for miljøkemikalier. I sidste ende vil den viden være med til at danne grundlag for rådgivning og lovgivning, som kan begrænse vores eksponering for kemikalier, der skader vores sundhed.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Udover at være et stort skulderklap, betyder Sapere Aude: DFF Forskningsleder-bevillingen, at jeg kan prioritere den forskning, jeg brænder for. Jeg vil kunne samle et team om min forskning, så vi i fællesskab kan udvikle forskningsfeltet, og jeg får mulighed for at udvikle mig som miljøepidemiolog. Miljøfaktorer har i min optik ikke fyldt nok i folkesundhedsforskningen, og med en Sapere Aude bevilling vil jeg være med til at sætte det på dagsordenen.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg kan godt lide at bygge ting, og da min familie og jeg flyttede i hus, fik jeg en rundsav og andet larmende værktøj til mine byggeprojekter. Hvis jeg havde tid, ville jeg bygge flere skabe og reoler til vores hjem. Nu bygger jeg mest LEGO Hogwarts og politistationer med mine børn – hvilket jeg også synes er ret fedt.
Jeg er vokset op i Aalborg-området, men har boet det meste af mit voksne liv i København. Jeg har i kortere perioder boet i Sydafrika, Uganda og USA, og jeg drømmer om igen engang at komme til at bo en tid i udlandet. For nu er jeg bare glad for at have mulighed for at samarbejde med dygtige forskere rundt omkring i verden.