Dmitry Postnov

Forskningsleder

 

Projekttitel

DIABENTIA: Unravelling Microvascular Link Between Diabetes and Dementia – a Pivotal Role of Microvascular Stiffness

Hvad handler dit projekt om?

Diabetes og demens er de hyppigste dødsårsager i Danmark og på verdensplan. Den mest udbredte diabetes type er type 2, som også er kendt for at øge risikoen for demens med mere end 50 %. I DIABENTIA-projektet fremsætter jeg en hypotese om den centrale rolle af blodkarstivhed i diabetes-associeret tilbagegang af kognitive funktioner. Jeg antager, at diabetes i sin tidlige udviklingsfase kan forårsage en nedsat eftergivenhed af de små kar, der er ansvarlige for at regulere hjernegennemblødning, hvilket forårsager en rækkefølge af perfusionsforstyrrelser og som følge heraf den kognitive tilbagegang. Min gruppe vil bruge en unik sammensætning af billeddannelsesteknologier til at studere små blodkars stivhed i hjernen og gennemblødningsforstyrrelser hos dyremodeller af type 2-diabetes og Alzheimers sygdom, og overføre den viden til humanfysiologi.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har altid interesseret mig i ny teknologi og dets anvendelse på medicinske problemer. Under mit Ph.d.-studie inden for kardiovaskulær fysiologi blev jeg fascineret af medicinsk billeddannelse, især de optiske teknologier, der tillader højopløselig, ikke-invasiv billeddannelse af blodkarrene. Mine fremragende kolleger, eksperter i vaskulær fysiologi og neurovidenskab, har inspireret mig til at undersøge egenskaber ved hjernens små blodkar, som enten overses eller er svære at vurdere med de nutidens teknologier, såsom stivhed af blodkarvæg. Det har defineret min forskning i de sidste syv år. Først har jeg udviklet teknologien, som gjort det muligt at vurdere en stivhed af de små blodkar ind i kroppen. Og nu anvender jeg den til at undersøge sygdomme, hvor blodkarstivhed er af betydning – demens og dens primære kardiovaskulære risikofaktorer – diabetes og hypertension.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Jeg sigter mod at give en banebrydende karakterisering af små blodkar i type 2-diabetes og Alzheimers sygdom, for første gang at fastslå, hvordan stivheden af hjernens små blodkar ændres i disse sygdomme og hænger sammen med adfærdsmarkører. For at tage det et skridt videre planlægger jeg at muliggøre overgangen til humanfysiologi ved at udføre hjerne- og nethindebilleder hos dyremodeller og patienter. Samtidig er disse mål forbundet med udfordringer inden for fysiologi, teknik og datavidenskab. De mest kritiske udfordringer vil være at fortolke data fra dyremodeller og anvende dem til humanfysiologi, sikre, at min teknologi til at vurdere  stivheden af små blodkar fungerer robust i kliniske omgivelser, og etablere de forsøgsprotokoller, der vil muliggøre direkte sammenligning af små blodkars funktion i hjerne og nethinden.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Demens er en førende dødsårsag i Danmark og verden, og dens forekomst bliver ved med at stige, og mere end 60 millioner mennesker på verdensplan lider af den i dag. Samtidig får næsten hver 7. diagnosticeret type 2-diabetes, hvilket øger risikoen for demens og accelererer kognitiv tilbagegang. Med DIABENTIA vil vi udforske denne sammenhæng, og muliggøre overgangen fra ny hypotese og teknologi til den faktiske diagnostik og behandling. DIABENTIA vil især muliggøre et gennembrud i forståelsen af mikrovaskular stivhed i diabetes og demens, hvilket vil pege på et nyt behandlingsmål og en ny diagnostisk metode baseret på nethinde-billeddannelse uden operative indgreb i kroppen. Derfor bliver det et fundament for store kliniske studier, hvorigennem vi forhåbentlig kan lære at forudsige og forebygge udviklingen af kognitiv tilbagegang hos type 2-diabetespatienter.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Sapere Aude: DFF Forskningsleder-programmet vil give mig mulighed for at forfølge det forskningsområde, jeg er fascineret af, og vil styrke mit laboratorium som er en førende dansk facilitet inden for translationel optisk blodstrømsbilleddannelse. Indtil nu har min forskning mest fokuseret på optiske billeddannelsesmetoder, teknologiudvikling og dets mulige anvendelsesområder. Med Sapere Audes støtte kan jeg bevæge mig mod at studere mekanismer, udvide mit forskningshold med specialister i matematisk modellering og proteomics, og etablere mig som en leder i hypotesedreven forskning. Det vil være et afgørende skridt i min forskerkarriere, som er nødvendigt for at etablere en fastansættelse ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg har stræbt efter at blive videnskabsmand siden en ung alder, så min personlighed som forsker afspejler perfekt personen bag projektet. Jeg er begejstret for at lære om ny teknologi og opdagelser inden for mange områder, primært fysik, teknik, biologi og medicin. Jeg nyder også at undervise studerende og forsøge at hjælpe dem med at udvide deres forskningsperspektiver. Når jeg ikke har travlt med mine projekter eller administration, ser jeg videoer om videnskab (f.eks. Veritasium-kanal på YouTube), læser bøger eller spiller computerspil, selvom forskere sjældent har "fritid", .