Ingvild Berta Ina Bode

Forskningsleder

 

Projekttitel

Human-Machine Interaction: The Distributed Agency of Humans and Machines in Military AI (HuMach)

Hvad handler dit projekt om?

Mit projekt undersøger, hvordan integration af AI-teknologier i det militære domæne ændrer vores handlemønstre, eller evnen til at træffe valg og handle, under krigsførelse. I stedet for at maskiner erstatter mennesker, peger den nuværende udvikling på et stigende samspil mellem menneske og maskine. Denne udvikling rejser nogle grundlæggende udfordringer for den menneskelige handlefrihed, som endnu ikke er blevet adresseret. Mit Sapere Aude-projekt tilbyder nye begreber for delt handlekraft under krigsførelse, undersøger hvordan samspillet mellem mennesker og maskiner påvirker menneskets overvejelser, og identificerer hvilke krav til nye styringsformer, det medfører. For at nå disse mål, udfolder og undersøger mit projekt ”den ansvarlige AI”-dagsorden, som vinder indpas i nogle af de vestlige stater.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har en langvarig forskningsinteresse i at forstå processer omkring normative og politiske forandringer i forbindelse med krigsførelse og magtanvendelse. Her har jeg i stigende grad fokuseret på teknologiens rolle, og hvordan teknologier ændrer, hvad aktører anser som passende, når det kommer til magtanvendelse. I starten kiggede jeg på bevæbnede droner og gik derefter over til det bredere tema om autonome og AI-teknologier i våbensystemer. Dette blev fokus for mit første større forskningsprojekt ”AutoNorms” (ERC Starting Grant), hvor jeg leder et team af forskere for at undersøge, hvordan praksisser med at designe, træne personale til, og bruge våbensystemer, der inkorporerer autonome og AI-teknologier, ændrer internationale normer. Resultaterne af AutoNorms peger i retning af fundamentale ændringer i graden hvormed mennesket forbliver i kontrol over magtanvendelsen. Men for fuldt ud at forstå omfanget af disse ændringer, er vi nødt til at se meget dybere og helhedsorienteret på handlekraft i kontekst af menneske-maskine samspillet.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Mit projekt beskæftiger sig med nogle af de grundlæggende problematikker inden for samfundsvidenskaberne, såsom at opbygge en teoretisk forståelse og anerkendelse af forskellene mellem menneskelig og maskinel handlekraft. Jeg vil imødegå problematikkerne ved tæt samarbejde og diskussion med mit tværfaglige Sapere Aude-team. At undersøge menneskelig og maskinel handlekraft specifikt indenfor emnet krigsførelse tilføjer endnu et udfordrende lag på grund af politisk følsomhed og fortrolighed. For at sikre den nødvendige adgang til forskningsdeltagerne, vil projektet bygge videre på mit stærke netværk af interessenter inden for militær brug af AI – som forstærkes af de respektive teammedlemmers egne netværk. Derudover vil HuMach-projektet primært rekruttere forskningsdeltagere fra vestlige lande, der har vist sig at være mere tilgængelige for forskning på dette område.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Integrering af AI-teknologier i militære beslutninger indebærer samspil mellem menneske og maskine i en ekstremt følsom social kontekst, der handler om liv og død. Det at interagere med AI er naturligvis ikke begrænset til militærdomænet, men er allerede en del af forskellige andre samfundsområder og -kontekster. Ved at se nærmere på, hvordan samspillet mellem mennesker og maskiner ændrer på handlekraft, bidrager mit projekt derfor til en langt bredere samfundsmæssig dialog om bedre forståelse af det menneskelige forhold til AI, hvilket er en af de helt store udfordringer i dag. Dette gør HuMach ved at levere afgørende kritisk tænkning om konsekvenserne ved at dele opgaver med maskiner.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Det at studere den ændring der finder sted i udøvelsen af menneskelig handlemønstre i krigsførelse – og konsekvenserne heraf – kræver indsigter på tværs af flere discipliner såsom politisk teori, videnskabs- og teknologistudier, sikkerhedsstudier og international lovgivning. Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-programmet giver mig således en unik mulighed for at lede et tværfagligt team af den størrelse, der er nødvendig for at besvare dette vigtige spørgsmål om handlefrihed. At lede projektet giver mig ikke kun mulighed for at udvide mine tværfaglige kvalifikationer, men også at udnytte potentialet i Internationale Relationer som disciplin til at løse et af nutidens grundlæggende forskningsspørgsmål. Sapere Aude-programmet giver mig således også mulighed for at forfølge denne forskning i en større, samarbejdsbaseret skala og vil danne grundlaget for yderligere bevillinger. Sapere Aude-programmet vil gøre mig i stand til at styrke min position som en af de førende forskere i emnet militær kunstig intelligens indenfor Internationale Relationer.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er født og opvokset i Tyskland, hvor jeg også færdiggjorde min ph.d. i den meget maleriske (om end for lille) universitetsby Tübingen. Inden jeg flyttede til Odense med min mand og vores nu 4-årige søn, boede og arbejdede jeg i Japan og Storbritannien. Jeg er fortsat en stor fan af japansk mad, design og kultur og lytter stadig ofte til mine yndlings britiske radiostationer. En anden stor passion er at følge klub- og international fodbold, selvom det at se weekendkampene live nu kolliderer med den vigtigere kvalitetstid i familien. Jeg har dog store forhåbninger om, at min søn snart vil være villig til at se mere end kun de første fem minutter af en kamp. Som familie nyder vi at være udendørs, gå ture ved havet, bruge tid på stranden, besøge haver og slotte og – for det meste – hygge på og omkring legepladser på Fyn.