Synergetic impacts of stressors on biodiversity in a rapidly changing Arctic
Temperaturen i Arktis stiger op til fire gange hurtigere end på resten af kloden, og isen i Grønland forsvinder hurtigere end hidtil beregnet. De dramatiske klimaforandringer forventes at medføre store og uoprettelige skader på havets liv og økosystemer, men vores nuværende viden om den arktiske biodiversitet er for mangelfuld til, at vi kan forstå konsekvenserne. Der er derfor et stort behov for at forstå biodiversitetsdynamikker og følsomheden af havets økosystemer. Det overordnede mål for dette projekt er at dokumentere, hvordan havets biodiversitet bliver påvirket af klimaforandringer. Ved at kombinere biodiversitetsundersøgelser med komplekse eksperimenter og molekylære analyser vil projektet belyse, hvordan livet i havet reagerer på klimaforandringer.
Min interesse for konsekvenserne af klimaforandringer blev vakt, da jeg året efter gymnasiet rejste til Australien for at dykke på Great Barrier Reef, verdens største koralrev. Jeg havde forventet at opleve en farverig kilde til liv, men i stedet blev jeg mødt af afblegede og døde koraller så langt øjet rakte. Dette motiverede mig til at studere biologi. Som studerende rejste jeg til det nordlige Grønland, og her oplevede jeg på egen hånd, hvordan klimaforandringerne og den forsvindende havis dagligt påvirker befolkningen. Siden dengang har jeg været drevet af at forstå, hvordan ændringer i klimaet påvirket livet og folket i den arktiske region.
Grønlands kystlinje er over 40.000 km lang og har et utal af forskellige fjordsystemer. Kysten er tyndt befolket og har en begrænset infrastruktur. Så en central udfordring er at lave nok feltstudier til at kunne belyse hvordan klimaforandringerne påvirker havets liv i forskellige fjordsystemer, klimazoner og kystområder omkring Grønland. Derfor vil jeg i samarbejde med danske og udenlandske forskere arbejde på tværs af skalaer fra fjord til landskab for at samle data, der giver et unikt indblik i, hvordan den arktiske natur vil se ud i en varmere fremtid.
Resultaterne fra dette projekt bidrager med information om, hvordan den arktiske biodiversitet reagerer på klimaforandringer. Den nye viden om hvilke stressorer, der driver arters overlevelse, vil føre til mere præcise modelleringsmetoder og understøtte nationale og internationale beslutningsprocesser. Jeg tror, at resultaterne vil kunne hjælpe de mere end fire millioner mennesker, som lever i Arktis, og bidrage til den globale kamp for at bremse den biodiversitets- og klimakrise, vi befinder os i.
Jeg er meget beæret over at indgå i Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-programmet. Det er den største anerkendelse, en ung forsker kan opnå i Danmark, og jeg har nu mulighed for at opbygge min egen forskningsgruppe med talentfulde ph.d.-studerende. Sammen med mine studerende kan jeg udvide mit forskningsfelt, fremme arktisk forskning, og Sapere Aude-programmet giver mig desuden mulighed for, at jeg senere kan tiltrække yderligere støtte til at styrke og udvide min forskning.
Det bedste, jeg ved, er at bruge tid sammen med min familie. Efter at havet boet flere år i England og Canada, er min kæreste, børn og jeg nu glade for at være tilbage i Danmark, hvor vi har bosat os i Risskov ved Aarhus. I fritiden nyder jeg samvær med venner, at komme ud i naturen, løbeture og alle former for rejser, lige fra storbyturen til skiferien.
Aarhus Universitet
Biologi
Aarhus
Odder Gymnasium