Johanne Louise V Christiansen

Forskningsleder

 

Projekttitel

Quranatura: Negotiations of Qur’anic Nature in Islam

Hvad handler dit projekt om?

Projektet handler om Koranen og islamiske genfortolkninger af Koranen med en “grøn” agenda – dét, der inden for religionsvidenskab og Environmental Humanities kaldes “greening of religion”. For muslimer danner Koranen ikke blot udgangspunkt for et religiøst liv, men også for en mere generel adfærd, herunder menneskets forhold til naturen. Heraf opstår nogle presserende spørgsmål: Er det muligt at forene religion med nuværende miljø- og klimamæssige udfordringer? Kan Koranen og islam bidrage til bæredygtige løsninger? Det er der mange muslimer, som vil svare ja til. I Quranatura undersøger jeg sammen med min forskningsgruppe, hvordan og hvorfor sådanne “grønne” genfortolkninger sker. Med teoretisk udgangspunkt i den historiske korans natur- og virkelighedsopfattelse kigger vi på fire nedslag i islams historie, heriblandt en case af islamisk environmentalisme: en botanisk koranhave i Qatar.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

En del af den danske uddannelse i religionsvidenskab er at lære et eller flere af religionernes originalsprog. Da jeg – for en del år siden nu – valgte klassisk arabisk, blev jeg fascineret af sprogets betydning for forståelsen af Koranen og forskellige manifestationer af islam. Det er siden gået op for mig, at der er mangel på forskning, som behandler Koranen fra forskellige teoretiske perspektiver, selvom dette ellers er religionsvidenskabens kerne. Sådanne teoretiske studier er vigtige, fordi de kan være med til at nuancere og udfordre eksisterende, indgroede og nogle gange problematiske holdninger til både Koranen som tekst og islam som religion.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Quranatura bidrager originalt til forskningen gennem projektets teoretiske antagelse: Der er fundamentalt forskellige virkeligheds- og naturopfattelser i før-moderne religiøse tekster, som Koranen, i forhold til den nutidige brug af disse tekster. Denne teoretiske ramme giver os mulighed for at tage de religiøse tekster og deres historiske kontekst seriøst, men den påpeger også, at vi som forskere i 2023 må være selvkritiske og bevidste om, at vi selv er formet af en bestemt (vestlig) virkeligheds- og naturopfattelse. I humanistiske studier er det altid en forskningsmæssig udfordring at beskrive og forstå andre mennesker og systemer, især igennem historien.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Forholdet mellem religion og natur er mere relevant end nogensinde før, og religiøse miljøbevægelser springer frem verden over, også inden for islam. Quranatura gør os klogere på måderne og grundene til, at autoritative, historiske tekster, såsom Koranen, bliver brugt “grønt”. Projektet undersøger de implikationer, som det kan have for religiøse menneskers engagement i og tilslutning til sådanne genfortolkninger samt den grønne omstilling generelt. Med projektet argumenterer vi for, at miljø- og klimamæssige udfordringer og bæredygtige løsninger altid hænger sammen med forståelsen af sociale, kulturelle og menneskelige faktorer, herunder religion.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Det er en ære at få tildelt den prestigefulde Sapere Aude: DFF-Forskningsleder bevilling. Den giver mig yderligere motivation til at fortsætte mit arbejde og min karriere inden for det humanistiske felt, specifikt inden for koranstudier, religionsvidenskab og Environmental Humanities. Videnskabelige koranstudier er et upcoming forskningsfelt, især uden for Danmark. Derfor har det stor betydning for mig, at jeg med dette projekt får mulighed for at fortsætte udviklingen af faget i Danmark og konsolidere mine nationale og internationale netværk. Projektet understreger også behovet for velfunderet, kritisk humanistisk forskning af relationen mellem religion og natur.

Lidt om mennesket bag forskeren

Min familie og jeg bor i en stor skov lidt uden for Silkeborg, og her nydes naturen til fulde. Udover en – til tider lidt omfattende – interesse for roser, bruges fritiden på venner, musik, vores sommerhus ved Vesterhavet og sport. En af mine store drømme, som ikke har noget med natur at gøre, er at se et Formel 1 løb.