Jonas Maibom Refsgaard

Forskningsleder

 

Projekttitel

Gældssanering - en analyse af mulige fordele

Hvad handler dit projekt om?

Dette projekt undersøger effekten af at få gældssanering for ansøgere hertil. Projektet er todelt: I første del estimeres direkte (kausale) effekter af gældssanering. Jeg undersøger for eksempel, om der er effekter af gældssanering på helbred, familier (f.eks. skilsmisse) og børn (skole fravær, karakterer), om gældssanering påvirker sandsynligheden for at blive selvstændig, samt hvordan det går selvstændige og deres firmaer efterfølgende.
I anden del estimeres forsikringsværdien af gældssanering (dvs. i hvor høj grad gældssanering påvirker økonomisk status/stabilitet og dermed forsikrer ansøgerne). Til sidst kombineres resultaterne for at beskrive mulige gevinster ved gældssanering, og det undersøges, om den nuværende praksis (regler) forøger gevinsten ved gældssanering ved at tildele gældssanering, når gevinsterne heraf er højest.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

For efterhånden en del år siden blev jeg gjort opmærksom på, at området eksisterede, og at man havde meget lidt systematisk viden om, hvordan det efterfølgende gik folk der fik/ikke fik gældssanering. Jo mere jeg læste om området, jo mere interesseret blev jeg. Når man læser de oprindelige argumenter og tanker om loven samt erfaringer fra praksis, er det tydeligt, at gældssanering er en vigtig mulighed. Samtidig er der store forskelle i praksis mellem lande ift. f.eks. omfang og adgangskrav. Samtidigt er der en række udfordringer ved at indsamle data og analysere disse empirisk, som også gør det spændende og udfordrende fra en forskningsmæssig vinkel.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Projektet består dels af en række empiriske analyser, hvor vi skal estimere såkaldt kausale effekter af gældssanering, dvs. effekten af gældssanering alt andet lige. Det er selvfølgelig ikke tilfældigt, hvem der får gældssanering og derfor er alt andet ikke lige i praksis. Man risikerer derfor, at forskelle mellem modtagere og ikke modtagere opstår pga. forskelle i baggrundskarakteristika og altså ikke på grund af gældssanering. Vores forskningsdesign forsøger at løse disse empiriske udfordringer og ”isolere” kausale effekter.
Derudover har projektet et mål om at estimere såkaldte forsikringsværdier ved gældssanering. En forsikringsværdi er et økonomisk mål for, hvor godt et program (en forsikringsordning) virker. At estimere denne slags mål er en væsentlig forskningsmæssig udfordring, som kræver et sæt af helt andre værktøjer, som heller ikke er anvendt på området tidligere.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Gæld er jo på mange måder en helt central del af den måde, vi i dag lever vores økonomiske liv på og realiserer vores drømme. Samtidig er der i forskningen kommet et større fokus på, at der også kan være negative sideeffekter ved at have for høj gæld. Ved at lave regler om gældssanering forsikrer staten implicit individer mod situationer med høj håbløs gæld (ved at gøre det muligt at få gælden nedskrevet). Når man taler med folk i systemet, er det helt åbenlyst, hvor stor en mulighed gældssanering kan være. Samtidigt kan vores begrænsede viden betyde, at vi for eksempel lægger uforholdsmæssig meget vægt på mulige ulemper ved for ”nem” adgang til gældssanering.
F.eks. argumenterer Rådet for Socialt Udsatte for, at de danske regler kan være for stramme, og skiftende kommissioner har undervejs udtrykt et behov for mere systematisk evidens på området. Med dette projekt prøver vi at adressere denne mangel, og samtidigt søger vi at udvikle en forskningsmetode, som også kan anvendes på andre områder.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Det er en kæmpe mulighed for mig at indgå i Sapere Aude programmet. Bevillingen er en kæmpe anerkendelse og giver mig mulighed for at opbygge en forskningsgruppe, som vil arbejde fokuseret og meget ambitiøst med projektet. Jeg kan således bruge bevillingen til at accelerere min forskningskarriere yderligere. Med bevillingen følger selvfølgelig også et ansvar ift. at skubbe til forskningen og bidrage med ny viden til debatten om gældssanering både i Danmark og internationalt.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er 38 år og bor syd for Aarhus på en landejendom med min kone og vores 3 drenge. Vores husholdning inkluderer også et par heste, en hund og en traktor mv. , så når jeg ikke forsker eller er sammen med familien, forsøger jeg at følge op på nogle af de andre løse ender. Jeg er glad for sport og vinterbadning. Et par højdepunkter fra min fritidskarriere er, at jeg er fodboldtræner i SIF (Saksild IF) og engageret i bestyrelsen omkring Aarhus Efterskole.