Luise Ørsted Brandt

Forskningsleder

 

Projekttitel

Imported fur in Viking Age Denmark and its importance as visual marker

Hvad handler dit projekt om?

Mit projekt undersøger brugen af pels i Danmark i vikingetiden. Skriftlige kilder beskriver, hvordan vikingerne handlede med luksuspels langs de russiske floder, og hvordan konger i de arabiske lande iscenesatte deres magt og rigdom ved at iklæde sig de eksklusive pelse. Meget mindre ved vi om, hvorvidt højtstående vikinger i Danmark også brugte importeret pels som et statussymbol. I vikingetiden, hvor der blev kæmpet om kongemagten, har det været vigtigt at kunne vise sin rigdom visuelt, og her kan pels have været et meget vigtigt symbol. I dette projekt vil vi for første gang systematisk gennemgå vikingetidens grave for pels, og arts- og proveniensbestemme det med nye metoder for at diskutere om pels også i Danmark blev brugt som statussymbol.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Da jeg var ca. syv år var jeg på en fantastisk omvisning i Nationalmuseets ægyptiske samling, hvor jeg fik lov at røre ved en ægte mumificeret hånd. Der var min skæbne beseglet. Mine forældre og jeg besøgte skibssætninger og amfiteatre, når vi var på ferie og jeg lånte børnebøger om pyramiderne på biblioteket. I gymnasiet var det mest biologien, jeg interesserede mig for, men jeg endte alligevel med at søge ind på Forhistorisk Arkæologi på Københavns Universitet. Det er sjovt, at jeg så er endt et sted midt mellem de to fag.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

For at få ny viden om vikingetidens pels er det nødvendigt at udvikle helt nye metoder til arts- og proveniensbestemmelse af dette fascinerende, men ofte dårligt bevarede materiale. I projektet skal vi ad uudforskede stier indenfor protein- og isotopforskningen, og dykke ned i Nationalmuseets samling af vikingetidsgrave, for at finde ud af hvor mange af gravene, der rent faktisk indeholder pels. Det ved vi nemlig ikke endnu, da pels i mange tilfælde ikke er blevet registreret. Projektet vil derfor både give et helt nyt overblik over et hidtil overset materiale, og levere nye referencer og metoder indenfor archaeological science.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Min forskning diskuterer kernetræk i vikingetiden som handel, selviscenesættelse, status og forbrug, som også er meget relevante nutidige temaer, som historien kan sætte i perspektiv.
Vikingetiden var på en brydningstid, som lagde grundlaget for det Danmark, vi kender i dag. Det er vigtigt at blive ved med at forske i forhistorien, og udfordre den for fx at undgå, at den bliver brugt forkert politisk.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

At modtage Sapere Aude: DFF Forskningsleder-bevillingen er en stor anerkendelse af min forskning. Det gør mig virkelig glad og stolt, og konkret betyder det, at jeg i tre år kan koncentrere mig om forskningen og samtidigt udvikle mig som leder. At kunne etablere en forskningsgruppe, som arbejder sammen, betyder, at vi kan komme meget længere, og det motiverer mig at skabe et team, som sammen kan udføre international topforskning.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor på Østerbro i København med min kæreste og vores datter på 1,5 år. Tiden til egne interesser er svundet markant ind, efter vi er blevet forældre, men det er det mest fantastiske at genopleve verden sammen med hende. Det er en modvægt til mit travle arbejdsliv fx at bruge lang tid at kigge på et egern sammen.
Jeg elsker at læse bøger – både de store klassikere og moderne litteratur. Heldigvis ser det ud til at vores datter har arvet min passion for læsning, så vi får pløjet os gennem mange bøger – pt især Mimbo Jimbo-serien. Naturen er et fristed, og jeg glemmer tid og rum, når jeg leder efter fossiler på stranden ved familiens sommerhus på Samsø. Derudover prioriterer jeg at holde fast i at spille tennis og løbe, og at se venner og familie.