Coded Clues: Unraveling Learning at High Resolution
Digitale teknologier har vundet indpas i uddannelser. Spørgsmålet er, om teknologierne kan understøtte læringen og tage hensyn til individuelle læringsmønstre? Med dette projekt vil jeg undersøge potentialet i intelligente læringssystemers evne til at måle børns faglige udvikling, samt til at give en bedre forståelse af denne udvikling. Ved at kombinere data fra digitale læringsplatforme og administrative data fra grundskoler i Danmark, er det muligt at undersøge de kortsigtede og langsigtede virkninger af intelligente læringssystemer på elevers præstationer, læring og trivsel. Vi vil sætte fokus på om systemerne virker ligeligt på tværs af elevbaggrunde såsom køn, etnicitet og socioøkonomi. Projektet er, som jeg selv, tværdisciplinært og anvender metoder fra økonomi og datavidenskab. Vores arbejde munder ud i nye mål for elevers viden, som vi vil bruge til at undersøge, hvordan læringshastighed påvirkes af undervisning og indsats både i og uden for klasseværelset.
Min interesse for projektet kommer fra en grundlæggende nysgerrighed for at forstå, hvordan børn lærer og tilegner sig evner, samt en fascination af ny teknologi. Min fascination og interesse for nye digitale teknologier har været der siden jeg var lille, men blev for alvor tændt da jeg som Ph.d.-studerende deltog i Copenhagen Network Study, hvor vi selv indsamlede data gennem smartphones og et besøg på Stanford University, som er hjertet i Silicon Valley. Gennem disse oplevelser fik jeg øjnene op for de nye muligheder i at udnytte digital teknologi og datavidenskab. Nysgerrigheden for netop læring og uddannelse som felt stammer fra min baggrund som økonom, hvor der er en grundlæggende forståelse af, at netop viden og uddannelse kan være med til at løfte samfundsvelstand og økonomiske muligheder.
Projektet har en række praktiske- og vidensmæssige udfordringer. De praktiske udfordringer bliver i høj grad løst med denne bevilling ved at give midler og ressourcer til, at vi kan indsamle og behandle data samt få adgang til tekniske infrastruktur til at lave beregninger og modeller. De vidensmæssige udfordringer, som vi skal løse undervejs, er bl.a., at vi skal måle effekten af, hvordan selve læringsplatformene påvirker elever. Her skal vi bruge metoder fra økonometri, der måler effekten ved at udnytte tilfældigheder i anvendelse af teknologien. Vi vil også anvende nye metoder kendt fra store sprogmodeller som ChatGPT til at udvikle nye mål for elevers viden, hvilket også vil kræve en del tilpasning af metoderne. Det store perspektiv i projektet er, at vi kan blive bedre til at måle faglig udvikling i høj opløsning, som kan muliggøre en ny måde at forstå, hvordan elever tilegner sig evner.
Min forskning beskæftiger sig med brugen af digital teknologi i grundskolen. Forskningen kan bidrage til at belyse både fordele og ulemper ved brugen af digital teknologi i undervisningen, og hvordan vi kan udnytte disse teknologier bedre. Denne forståelse er ikke bare vigtig for nuværende teknologier, men også til at forstå og bruge de nye teknologier, som er undervejs og som i stigende grad vil blive mere intelligente, som fx ChatGPT.
Det har kæmpe betydning for min karriere, at jeg gennem en Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-bevilling nu får forskningsmidler til at svare på afgørende spørgsmål om, hvordan vi bedre kan bruge teknologi fremadrettet. Disse svar vil være vigtige, ikke bare i en dansk kontekst, men også bidrage med hel ny viden internationalt. Denne viden er især vigtig fremadrettet, hvor regulering netop indenfor kunstig intelligens er på vej bl.a. i form af direktiver fra EU. Samtidig vil projektet gøre det muligt for mig og min forskningsgruppe at samarbejde med førende eksperter og udvide mit netværk indenfor forskningsfeltet.
Jeg bor i Brønshøj med min kone Anne og vores to børn. Rollen som far giver mig vigtige pauser fra forskningen, og jeg nyder at lave aktiviteter med familien, fx at cykle en tur i skoven eller tage i svømmehallen. I min fritid er jeg ellers sammen med mine venner og kan lide at løbe ture. Udover forskning og undervisning brænder jeg også for at skabe samfundsengagement gennem dialog med fx ministerier og kommuner, bl.a. om, hvordan man kan udnytte ny teknologi bedre til at løfte vigtige samfundsdagsordener.
Københavns Universitet
Social datavidenskab og økonomi
København
København