Circular Power Electronics for Green Transition
Effektelektronik er en nøgleteknologi for energieffektiv konvertering. For nylig har den omfattende anvendelse af disse systemer i elbiler, solcelleanlæg og vindmølleanlæg rejst bekymringer om materialeforbrug og elektronikaffald. For at forbedre cirkulariteten og reducere miljøpåvirkningen, skal aspekter af genbrug og genfremstilling overvejes i designfasen. Mit projekt vil udvikle modeller til at kvantificere designparametres indvirkning på genbrugs- og genfremstillingsevnen for effektelektroniske systemer, fra materialegenskaber i komponenterne til systemintegrationsdesign. Disse modeller vil blive integreret i et digitalt designværktøj, der understøtter udviklingen af næste generation af effektelektronik med en cirkulær livscyklus.
Min første oplevelse med elektronik var et skoleprojekt, hvor jeg byggede en simpel lydforstærker. Det var sjovt og vakte min interesse, selvom jeg ikke helt forstod, hvordan den virkede; jeg fulgte bare en vejledning fra et magasin. Senere valgte jeg effektelektronik som mit hovedfag på universitetet og kom til Aalborg Universitet for at specialisere mig inden for dette felt. Siden da har jeg i mange år arbejdet med at forbedre ydeevnen og levetiden for effektelektronik og dermed reducere deres miljøpåvirkning. Som forsker ser jeg cirkulært design og bæredygtighed som de næste udfordringer. Jeg har fokuseret på at identificere forskningshuller på dette område, og dette projekt vil hjælpe mig med at skabe et grundlag for at tackle dem. Jeg synes det er spændende at udforske dette nye område inden for effektelektronik, samtidig med at jeg adresserer det presserende problem med elektronikaffald.
Den største udfordring er at opretholde høj ydeevne, samtidig med at forbedre cirkulariteten, da de to aspekter ofte er i konflikt med hinanden. Forbedring af en ydeevneaspekt kan resultere i en lavere evne til genanvendelse og remanufacturing. For eksempel har en kompakt designløsning med flere komponenter integreret inden for et lille område på det samme printkort for at reducere materialeforbruget og størrelsen, normalt en begrænset mulighed for genfremstilling på grund af vanskeligheder med adskillelse. For at tackle denne iboende afvejning i design, er der et kritisk behov for modeller, der etablerer forbindelser mellem designparametre og cirkularitetseffekter – modeller, som i øjeblikket mangler. Mit mål i dette projekt er at udvikle sådanne modeller og gnidningsfrit integrere dem i et digitalt designværktøj.
Effektelektronik er afgørende for at opnå CO2- neutralitet og fremme den grønne omstilling. Men en opskalering baseret på den nuværende "brug-og-smid-væk"-model vil forværre problemet med elektronisk affald (e-affald) - et stigende og endnu ikke adresseret problem i samfundet. Desuden kræves der en betydelig mængde materiale, herunder kritiske råmaterialer, for at fremstille sådanne produkter, som blot kasseres ved slutningen af deres livscyklus. Dette projekt har til formål at etablere et fundament og udvikle den nødvendige viden for at muliggøre en cirkulær livscyklus for effektelektronik. Ved at lette genbrug og genanvendelse af komponenter, kan disse enheders miljømæssige fodaftryk reduceres betydeligt, hvilket reducerer både CO2- emissioner og dannelsen af ny e-affald.
Først og fremmest er modtagelsen af den prestigefyldte Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-bevilling en betydelig anerkendelse af idéen, hvilket er afgørende, når man træder ind i et nyt forskningsområde. Denne bevilling vil tillade mig at etablere et stærkt og motiveret team til at adressere disse udfordrende problemer. Det vil også styrke min ekspertise inden for det nye felt "cirkulær effektelektronik", hvor jeg vil udforske mulighederne og skubbe grænserne for dette forskningsemne. Dette vil hjælpe med at generere nye idéer og tiltrække samarbejde både fra forskningsmiljøet og industrien rundt omkring i verden. Jeg er meget taknemmelig for denne utrolige mulighed.
Jeg voksede op i Bangkok, Thailand, og flyttede derefter til Danmark da jeg begyndte på min kandidatgrad i Energiteknik på Aalborg Universitet i 2013. Det var en ret stor forskel i livsstil og kultur (plus mad og vejr), men jeg tror, jeg har vænnet mig til det nu. Som min gode ven engang sagde til mig: "Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning". Uden for arbejdet nyder jeg en aktiv livsstil her i Danmark. Jeg spiller bordtennis i klubben i Aalborg, hvor jeg har mødt nye venner og lært om den danske kultur fra de lokale. Når vejret tillader det (de få uger, vi har), deltager jeg også i udendørs aktiviteter som cykling og vandreture rundt omkring i Nordjylland.
Aalborg Universitet
Power Electronics
Aalborg
Chulalongkorn University Demonstration Secondary School