SURGE - Anticipatory Narratives of Sea Level Rise in the North Sea Region
SURGE-projektet vil lave en omfattende undersøgelse af, hvordan borgere, der bor ved kysten i fire lande i Nordsøregionen, bekymrer sig om fremtidige havvandsstigninger og stormfloder. Specifikt vil SURGE undersøge, hvordan sådanne bekymringer udtrykkes gennem narrativer. I den forbindelse vil projektet indsamle et stort tekstdatasæt gennem etnografiske interviews med borgere, der bor ved kysten, og gennem kvalitativ online forskning. Ambitionen er at forstå, hvordan forventninger til fremtiden, former prioriteringer og motivationer i nutiden i forhold til klimatilpasning langs kysten.
Gennem hele min akademiske karriere har jeg været fascineret af, og beskæftiget mig med, menneskers tilpasning til deres miljø, særligt i forhold til ekstreme hændelser og katastrofer. For nogle år siden blev jeg en del af en gruppe af forskere, der skulle yde et vidensmæssigt bidrag til et Realdania projekt om udfordringerne ved havvandsstigninger for danske byer. Det projekt sporede mig ind på at undersøge, hvordan mennesker, der bor langs kysten, forventer at havvandsstigninger vil ændre deres liv, hvilket jeg synes er et enormt spændende felt at dykke ned i.
Projektet er ambitiøst i den forstand, at vi skal indsamle interviews med borgere i både Danmark, Tyskland, Nederlandene og Storbritannien. Endvidere skal dette komparative datasæt blive analyseret gennem en række computerassisterede teknikker, herunder ved brug af maskinlæringsmetoder, som giver muligheden for en systematisk analyse af menneskers forventninger til fremtiden via narrativer. Det bliver derfor en stor udfordring at få indsamlet et stort, og robust datasæt, som gør disse former for analyser mulige. Det er dog også her, at projektet søger at lave et metodisk fremskridt ved at lave kvantitative tekstanalyser af primært kvalitativt indsamlet datamateriale, hvilket er et vigtigt metodisk område på SODAS.
I det seneste årti er der kommet et større fokus på stormfloder og andre hydrologiske og meteorologiske ekstremhændelser i Nordeuropa, herunder i Danmark. Selvom det er videnskabeligt dokumenteret at havvandsstigningerne i det kommende århundrede vil have store konsekvenser både for ekstreme hændelser, samt for erosionsdynamikker og kystlinjernes morfologi, mangler vi mere viden om, hvad dette vil betyde for, hvordan vi bygger og bor langs kysten i fremtiden. Min ambition er at SURGE-projektet kan give et værdifuldt, vidensmæssigt bidrag tilden offentlige forståelse af, hvordan klimatilpasning på det her område kan se ud i Danmark og Nordsøregionen som helhed.
Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-bevillingen kommer til at have enenorm betydning for min fremtidige karriere som forsker. Som ph.d., postdoc og adjunkt har jeg været med i flere større projekter, som jeg har lært fantastisk meget af. Men nu er jeg klar til selv at etablere en forskningsgruppe om klimatilpasning og havvandsstigninger. At få en Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-bevilling betyder at jeg kan skabe et solidt udgangspunkt for denne ambition, hvilket jeg forventer vil have en langvarig betydning for mine forskningsaktiviteter.
Jeg er født og opvokset i København. For et par år siden flyttede jeg til Lejre Stationsby sammen med min familie. Selvom jeg elsker de rolige omgivelser uden for byen, så elsker jeg at kunne tage på arbejde i København og mærke byens puls. Når jeg ikke forsker, tilbringer jeg tid sammen med mine to børn og min kone eller spiller fodbold og musik. Når jeg engang imellem kan se mit snit til det, er jeg i værkstedet for at pleje min hobby som autodidakt tømrer.
Københavns Universitet
Social Datavidenskab og Antropologi
Lejre
Østre Borgerdyd