Michael Ørsted

Forskningsleder

 

Projekttitel

Thermal tolerance constraints on distributions and seasonal dynamics in invasive insects

Hvad handler dit projekt om?

Klimaforandringer gør, at arter flytter sig geografisk for at undgå ekstreme miljøforhold, og det gælder især insekter. Mit projekt handler om at forstå, hvordan stigende og mere varierende temperaturer og øget global transport medfører, at især invasive insekter spredes til nye områder, hvor de kan udgøre en alvorlig trussel for de hjemmehørende arter og for vores fødevareproduktion og sundhed. I projektet vil jeg udvikle modeller, der kan forudsige både, hvor insekterne kan forekomme, og hvornår i løbet af året de er aktive under nuværende og fremtidige klimaforhold. Disse modeller kombinerer empiriske data på bl.a. insekters temperaturtolerance, reproduktion og evolutionære tilpasningsevner med nyeste metoder inden for klimatiske data.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har altid været fascineret af naturen og nysgerrig på dyr og planters evne til at tilpasse sig deres omgivelser og på at forstå, hvorfor nogle arter lever, hvor de gør, mens andre ikke kan. I takt med den meget tydelige menneskelige påvirkning af vores klode, er jeg også optaget af at forstå og formidle effekterne af både klimaforandringer og andre ændringer f.eks. afskovning og spredningen af invasive arter. Med en ph.d.-baggrund i genetik og evolution, og med min efterfølgende karriere orienteret mod økologisk modellering, befinder jeg mig nu i et spændende krydsfelt. Her kombinerer jeg viden fra dyr og planter i laboratoriet og i felten med avancerede computermodeller for at forudsige bl.a. forskydninger i arters udbredelse som en konsekvens af et hastigt ændret klima.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Vi ved stadig ikke ret meget om, hvordan insekters evne til at overleve og reproducere ved meget høje eller lave temperaturer styrer, hvorhenne de kan leve, og hvornår i sæsonen de er aktive. Nuværende metoder til at forstå sammenhængen mellem organismers udbredelse, og f.eks. deres temperaturtolerance, ignorer ofte en række faktorer, som mit projekt vil adressere. Typisk bruger man f.eks. klimadata i grov opløsning fra vejrstationer målt 2 meter over jorden, hvilket ikke er repræsentativt for det mikroklima, som insekter naturligt forekommer i. Det vil jeg imødekomme med nyeste teknologi til at kortlægge disse mikromiljøer. Derudover vil jeg udnytte insekternes ofte korte generationstid til at undersøge deres evne til at tilpasse sig evolutionært til et ændret klima - et element, der sjældent tages højde for i denne type modellering. I sidste ende vil inkluderingen af disse processer resultere i præcise forudsigelser af insekternes rumlige og tidslige respons på klimaforandringer.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Insekter udgør 75 % af alle arter af dyr på jorden, og er kritisk vigtige for mange økosystemer bl.a. som bestøvere af planter og som fødekilde for andre dyr. Især invasive insekter kan dog også udgøre et problem ved f.eks. at udkonkurrere hjemmehørende arter, gøre skade på landbrugsafgrøder eller sprede nye sygdomme i takt med deres ændrede udbredelse og aktivitet. På trods af disse potentielt omfattende samfundsmæssige konsekvenser ved vi meget lidt om insekternes dynamik specielt under klimaforandringer. Der er dermed et stort behov for at udvikle realistiske modeller, der kan forudsige sæsonafhængig fordeling af invasive insekter – altså hvor og hvornår vi kan forvente, at disse arter kan udgøre et problem. For landmanden kan denne viden bruges til at målrette præventive bekæmpelsesmetoder og mindske behovet for pesticider. For sygdomsspredende insekter vil de udviklede modeller kunne bruges til at etablere karantæneforanstaltninger samt informere beslutningstagere og offentligheden om nye sygdomme, f.eks. Malaria, som vi måske i nærmeste fremtid skal forholde os til selv på hjemlige breddegrader.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Jeg er meget beæret over denne prestigefyldte Sapere Aude: DFF Forskningsleder-bevilling, som muliggør at jeg kan opbygge min egen gruppe af entusiastiske unge forskere ved Aalborg Universitet. Bevillingen giver mig friheden til at sætte nye retninger for min fremtidige karriere og gør, at jeg kan forfølge mere ambitiøse og langsigtede forskningsmål, end det ellers ville have været muligt. Den giver mig desuden muligheden for at samarbejde med nogle af verdens dygtigste forskere i ind- og udland inden for insekters fysiologi, reproduktion og klimamodellering. Bevillingen vil desuden hjælpe mig med at udvikle mig personligt og professionelt som forskningsleder. Min egen karriere startede på et Sapere Aude-projekt, så jeg ser en naturlig cyklus i nu at kunne viderebringe stafetten og give mit bidrag til næste generation af videnskabsfolk.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor i Nordjylland med min hustru og vores tre børn på 6, 4 og 1 år, hvor vi nyder familielivet, hverdagen og ture ud i skov, mose og strand. Jeg er uddannet biolog og har altid fundet en dyb ro og fascination i at være ude og observere naturen både på stor skala og ned i mindste detalje, og jeg nyder at se, når børn finder samme nysgerrighed og entusiasme i det levende. Jeg elsker at rejse og værdsætter de muligheder, vi har for at rejse med og uden arbejde. I en travl hverdag slapper jeg af med løb, jagt og fiskeri. I mit karriereforløb har jeg haft ophold uden for universitetsverden, hvilket gjorde mig bevidst om min passion for forskning og formidling, og jeg ser frem til nu at kunne etablere mig som forskningsleder.