BRAINSTORM: Biomarker Records of Africa Improved by Neural networks, Studies of Terrestrial Oscillations, and Revamped Methods
Mit projekt handler om forholdet mellem vores tidlige menneskelige forfædre og deres miljø. Naturlige klimaændringer havde stor indvirkning på vores hominin-forfædre ved at ændre habitat, kost, ressourcetilgængelighed og migrationsveje. Det er dog uklart, hvordan langsigtede klimacyklusser drevet af Jordens kredsløb omkring Solen ville påvirke homininer, der kun levede i nogle få årtier. BRAINSTORM sigter mod at bygge bro mellem langsigtede klimatendenser og generationsmæssige evolutionære reaktioner ved at udvikle en ny geokemisk metode, generere nye palæoklimaregistreringer fra Østafrika, implementere neurale netværks maskinlæring og tvinge evolutionære modeller med ægte klimahistorier. I sidste ende vil mit team foreslå en ny teori, der forbinder de naturlige klimacyklusser, som klart er vigtige for hominin-evolution, til evolutionære reaktioner.
Jeg har altid været tiltrukket af tværfaglige videnskaber, også under min tidlige uddannelse i geologi, som er en kombination af kemi, biologi, fysik og meget mere. Områderne for palæoklimatologi og palæoantropologi har arbejdet ved siden af hinanden i lang tid nu og afsløret tidligere homininmiljøer på forskellige steder og tidsperioder. Viden præsenteres dog ofte parallelt med ringe interaktion, hvorfor forskellige hypoteser afhænger af sammenhæng frem for en kausal sammenhæng. Jeg har hjulpet med at drive feltet hen imod at værdsætte nødvendigheden af at øge opløsningen af vores klimarekorder, men med BRAINSTORM vil jeg tage den idé til næste niveau på en kreativ og mangesidet måde, der tester evolutionære hypoteser direkte.
Der er en stor afbrydelse mellem de tidsskalaer, der bruges i palæoklimatologi og palæoantropologi, hvor sammenhængen mellem klimatiske og homininhændelser er blevet fortolket som årsagssammenhæng. Mens langsigtede (titusinder af år) klimaændringer drevet af Jordens kredsløb er blevet foreslået og påvist at falde sammen med store evolutionære begivenheder, er det stadig ukendt, hvordan sådanne langsigtede klimaændringer vil påvirke homininpopulationer, der udvikler sig som reaktion på miljøet. Den nye og holistiske tilgang til BRAINSTORM vil ikke kun karakterisere den tidligere kløft mellem lange klimatidsskalaer og korte menneskelige tidsskalaer, men vil også demonstrere præcist, hvilke aspekter af klima- og miljøændringer, herunder bratte skift og stærkere variabilitet, der drev homininevolutionen.
At forstå hvordan miljøændringer påvirker den tidlige menneskelige evolution er central for vores forfædres historie. De varme emner om klima og evolution vil engagere mennesker i alle aldre og bringe det tværfaglige felt i offentlighedens øjne. BRAINSTORM vil forbedre vores forståelse af klimasystemet, evolutionære stressfaktorer og samspillet mellem de to. Udviklingen af nye geokemiske teknikker og anvendelsen af state-of-the-art beregningsteknikker vil give os mulighed for at skille dette komplekse forhold ud. I forbindelse med nuværende og fremtidig opvarmning vil BRAINSTORM ikke kun karakterisere, hvordan den klimasårbare region i Østafrika kan svinge i fremtiden, men vil også belyse, hvilke aspekter af fremtidige klimaændringer, der er mest skadelige for mennesker, der lever i det meget varme ækvator regioner.
Mit langsigtede professionelle mål er at være bredt kendt som en leder inden for banebrydende tværfaglig videnskab, der bygger bro mellem palæoklimatologi og palæoantropologi og mellem analytiske og beregningsmæssige teknikker. Med en Sapere Aude: DFF-Forsningsleder-bevilling vil jeg være i stand til at udvide min forskningsgruppe til at omfatte en postdoc og to ph.d.-studerende for at tackle disse presserende og virkningsfulde forskningsspørgsmål med bred rækkevidde og offentlig appel. Støtten til BRAINSTORM vil føre til en spændende karriere langt uden for projektets rammer og vil åbne nye forskningslinjer for mange fremover. Jeg sigter mod at være inklusiv i sammensætningen af min forskergruppe og demonstrere, at mangfoldighed og lighed er gavnlige for videnskabelige fremskridt.
Jeg flyttede til Danmark fra USA for et par år siden og er helt vild med mit nye hjem. Jeg savner min familie tilbage i USA, men jeg føler mig meget heldig at have fået selskab af min mand og kat, Tina, som også nyder de lange sommerdage. Jeg kan godt lide at cykle på gravel bike, strikke (en ny hobby for mig siden jeg flyttede til Danmark!) og nippe til cocktails på de brostensbelagte gader i Aarhus.
Aarhus Universitet
Palæoklimatologi
Aarhus
Friends School of Baltimore i Maryland, USA