WaterColor: Unraveling the shades of change in Greenlandic marine waters
Temperaturerne i Arktis, herunder Grønland, stiger hurtigere end i resten af verden og gør det til en målestok for klimaændringer. De påvirkninger, som klimaændringer vil have på det marine økosystem, er stadig stort set uudforskede, da der er mange faktorer, der påvirker disse ændringer. Nogle vigtige komponenter i den marine kulstofkreds såsom fytoplankton, suspenderede partikler og opløste organiske molekyler, er farvede og ændrer derfor vandets farve, hvilket gør dem synlige for optiske sensorer, herunder dem ombord på satellitter. I dette projekt vil jeg kombinere lokale feltmålinger fra vandprøver og deployerede autonome instrumenter med storskala satellitdata for at give en hidtil uset oversigt over ændringerne i grønlandske marine systemer gennem de sidste årtier, udledt af vandets spektrale egenskaber (farve).
Lige siden jeg første gang så havet, har jeg været fascineret af dets storhed. I gymnasiet gik jeg på en teknisk skole, hvor jeg først lærte om satellitfjernmåling til overvågning af oceanerne, og jeg blev fuldstændig fanget af idéen. Under mine studier fik jeg muligheden for at deltage i en ekspedition til Antarktis, og det var her, at jeg forelskede mig i polarområderne. Siden da har jeg været heldig at kunne kombinere min passion for havene og satellitteknologi med spændingen ved at studere polarmiljøer. Dette projekt vil give mig mulighed for at udforske denne spændende krydsning yderligere.
Grønland er en fjern og svært tilgængelig region, hvilket gør planlægning af feltarbejde og logistik meget udfordrende. Derfor er den største udfordring i dette projekt at indsamle tilstrækkelige feltmålinger for at opnå en omfattende og repræsentativ forståelse af Grønlands forskellige miljøer og at kalibrere satellitdata præcist. Når vi har kalibreret satellitdataene, vil dette markant forbedre vores evne til at observere de grønlandske farvande og potentielt føre til et videnskabeligt gennembrud.
Projektet undersøger centrale komponenter i det marine kulstofkredsløb i Grønland, herunder fytoplankton, som er mikroskopiske alger, der dannergrundlaget for det marine fødenet og er essentielle for at opretholde livet i havene. Derfor kan ændringer i fytoplanktonsamfundene forstyrre kulstofkredsløbet og påvirke fiskeriet, hvilket har store implikationer for den grønlandske økonomi. Derfor håber jeg, at ved at udvikle et nyt værktøj til at overvåge det grønlandske marinesystem i stor skala ved hjælp af satellitdata, kan det have en betydelig indflydelse på beslutningstagningen i Grønland ved at give videnskabeligt baseret rådgivning til interessenter.
At modtage en Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-bevilling er et afgørende øjeblik i min karriere. Udover æren ved at få denne prestigefyldte bevilling, giver den mig mulighed for at etablere min egen forskergruppe og vejlede den næste generation af marinbiologer. Anerkendelsen som Sapere Aude-modtager vil sandsynligvis også fremme min karriere og åbne nye muligheder for samarbejde. Jeg forventer, at projektet vil tiltrække lovende kandidater til at arbejde på det, og dermed styrke DTU og dansk forskning generelt.
Jeg er oprindeligt fra Brasilien og voksede op på landet. Efter at have flyttet til kysten for at studere, opdagede jeg, at mit sande hjemsted er ved havet. Derfor var det let for mig at tilpasse mig Danmark, selvom jeg savner de tropiske solskinsdage. Jeg bor i Brøndby Strand med min mand og mange planter, som holder os travlt beskæftigede. Jeg elsker at rejse, udforske forskellige kulturer, smage ny mad og nyde smukke landskaber. Som en ægte brasilianer elsker jeg at danse og tilbringe tid på stranden. Jeg har også en passion for kampsport og har sort bælte i karate.
Danmarks Tekniske Universitet
Oceanografi
Brøndby
Colégio Técnico de Limeira of the Universidade Estadual de Campinas (COTIL-UNICAMP), Limeira, Brazil