Suthan Krishnarajan

Forskningsleder

 

Projekttitel

Advertising Democracy

Hvad handler dit projekt om?

Politikere bryder ofte demokratiske regler og normer i vestlige demokratier uden at vælgerne straffer dem på valgdagen. Dette er en af de største udfordringer, som vores demokratier står overfor i dag. Desværre har stort set alle hidtidige forsøg på at styrke borgernes demokratiske værdier fejlet, blandt andet fordi langt de fleste mennesker, forståeligt nok, ikke ønsker at bruge deres sparsomme tid i en travl hverdag på at sætte sig ind i kompliceret demokratisk information fra forskere og eksperter. Mit projekt tager udgangspunkt i denne virkelighed og forsøger at nytænke demokratisk kommunikation i det 21. århundrede ved at styrke borgernes demokratiske værdier gennem reklamer – et medium, der kræver minimal tid og fokus fra borgernes side. Projektet vil undersøge, hvorvidt sådanne demokratireklamer kan styrke borgernes demokratiske værdier, og i så fald, hvordan vi mest effektivt kan designe dem.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Reklamer findes overalt omkring os i dag. De bruges effektivt af virksomheder, der ønsker at sælge os et produkt. De benyttes massivt af politiske partier, der vil ud med et politisk budskab. Selv det offentlige tyr til reklamer, når de vil have os til at ryge mindre, sænke farten i trafikken eller bruge mundbind under en coronapandemi. Siden barnsben har jeg altid været fascineret af sådanne reklamer. Jeg kiggede på dem med stor nysgerrighed i reklamebladene, på tv og ved busstoppestederne. Jeg har kunnet se, med hvilken kraft de kan styre vores adfærd. Så tænk, hvis vi kunne bruge denne effektive kommunikationsform til at fremme det måske vigtigste i vores samfund: vores demokrati og demokratiske værdier.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Min største udfordring med dette projekt er at overbevise folk om selve idéen. Mange har en instinktiv reaktion, at det ikke er demokratiet værdigt at blive formidlet gennem reklamer, at demokrati er alt for komplekst til at blive kommunikeret på denne måde, og at det umuligt kan give den dybe værdiforandring, vi har behov for. Men hvorfor egentlig ikke?

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Mit projekt skaber på systematisk vis et sæt demokratireklamer ved brug af kunstig intelligens og fotoredigering og tester i en række eksperimenter i seks lande—Danmark, USA, Israel, Tyskland, Estland og Polen—hvorvidt demokratireklamer kan styrke borgernes demokratiske værdier, og i så fald hvordan vi kan designe sådanne reklamer mest effektivt. På denne måde starter projektet en ny forskningsdagsorden, hvor vi nytænker politisk kommunikation og systematisk undersøger, hvilke visuelle delelementer der giver de mest effektive resultater. Forhåbentlig vil projektet starte en udvikling i samfundet, så vi om nogle år anser demokratireklamer for lige så naturlige som alle andre typer reklamer, vi omgiver os med i dag.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Det er en stor ære, og jeg er meget taknemmelig. Bevillingen giver mig muligheden for at ansætte talentfulde forskere og udforme en forskningsgruppe til projektet. Den giver også muligheden for at udføre en række storstilede og ofte ressourcekrævende eksperimenter på tværs af flere lande. Jeg glæder mig utrolig meget til at komme i gang.

Lidt om mennesket bag forskeren

Oprindeligt kommer jeg fra Sri Lanka, hvorfra mine forældre flygtede i slutningen af 80’erne. I min barndom boede vi i den lille by ved Limfjorden, Struer, som jeg stadig anser som min hjemby, og som sikrer at jeg altid har fødderne solidt plantet i den vestjyske muld. I min fritid bruger jeg meget tid på sport såsom fodbold og tennis samt med min familie og venner. Desuden er jeg stor whiskyentusiast – både de skotske og de mange yderst lovende danske whiskyer, som er dukket op i de senere år, men som alt for få desværre kender til. Prøv dem, hvis du får chancen!