Danmarks Frie Forskningsfond finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den nybrudsskabende, nysgerrighedsdrevne forskning i Danmark. Fonden investerer risikovilligt i forskning, der er baseret på forskernes egne, bedste idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, og fremmer internationalisering af forskningen og styrker det uøvede forskningstalent såvel som den erfarne forsker. Fonden uddeler også hvert år midler til strategiske satsninger i politisk fastsatte temaer, som f.eks. grøn forskning, forskning i børn og unge og klinisk forskning.
Danmarks Frie Forskningsfond er en offentlig fond under Uddannelses- og Forskningsministeriet, og fondens sekretariat er en del af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Ofte vil man møde fonden benævnt som sin forkortelse ”DFF”.
Fonden består af en bestyrelse, fem faglige forskningsråd og et tværrådsligt udvalg, i alt 84 faste medlemmer, og hertil kommer en række ad-hoc udvalgsmedlemmer, som udpeges for ét år ad gangen til at varetage opgaven med at udmønte de politisk fastsatte tematiske forskningsmidler. Alle fondens medlemmer er anerkendte og aktive forskere.
Fondens faglige råd og tværrådslige udvalg:
Fondens formål er at støtte den frie forskning og fremme udviklingen af den nye og originale viden, som skal bygge grundlaget for fremtidens samfund. Danmarks Frie Forskningsfond investerer ikke blot i forskning af højeste internationale kvalitet, men styrker også den nybrudsskabende forskning i Danmark
Fonden behandler årligt ca. 4.000 ansøgninger og tildeler forskningsbevillinger for omkring 2 mia. kr. (2025-tal) til ca. 500 banebrydende forskningsprojekter inden for alle videnskabelige områder. Disse midler fordeles gennem en åben konkurrence, hvor ansøgningerne udelukkende vurderes ud fra deres videnskabelige kvalitet og ansøgers kvalifikationer til at gennemføre forskningsprojektet.
Siden 2018 har Danmarks Frie Forskningsfond, ud over at uddele midler til fri og nysgerrighedsdreven forskning, også uddelt midler inden for politisk fastsatte temaer gennem årlige politiske aftaler om fordeling af forskningsreserven. Disse tematiske midler supplerer den frie, uafhængige forskning. De tematiske og frie midler adskiller sig ved, at de tematiske midler uddeles under et specifikt tema, som er fastsat politisk, mens de frie midler er åbne for idéer inden for alle temaer og videnskabelige hovedområder. For både de frie og tematiske midler gælder det, at ansøgningerne er baseret på forskernes egne, bedste idéer inden for det specifikke område eller tema.
Ud over kerneopgaven med udmøntning af midler til forskning, yder Danmarks Frie Forskningsfond forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i den ekspertise og faglige diversitet, der findes blandt fondens bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Fonden udmønter hvert år midler, den modtager gennem Finansloven, primært gennem de årlige aftaler om fordeling af forskningsreserven.