Danmarks Frie Forskningsfond har til opgave at sikre et højt internationalt niveau i dansk forskning gennem støtte til de bedste forskere med de mest originale forskningsidéer. For at kunne håndhæve dette er det afgørende at have den samlede talentmasse som grundlag.
Kønsbalancen i den danske forskningsverden er dog skæv. Andelen af kvindelige forskere udgjorde i 2020 35% af den samlede forskerstab på de danske universiteter. Kønsfordelingen for de enkelte stillingskategorier af forskere ved de danske universiteter for 2020 var, at 24 procent af professorerne var kvinder, 34 procent af lektorerne var kvinder og 43 procent af adjunkter var kvinder. Sammenlignet med andre EU-lande (2018) ligger Danmark lidt under gennemsnittet, når man måler på væsentlige parametre som eksempelvis andel af kvindelige professorer, lektorer og adjunkter. Dette gælder også, når man sammenligner med de øvrige nordiske lande.[1]
I Danmarks Frie Forskningsfond tegner kvinderne sig for ca. en tredjedel af både ansøgninger og bevillinger.[2] Når det gælder sammensætningen i fonden er ca. en tredjedel af medlemmerne kvinder.
Ovenstående indikerer, at fondens kønsbalance på mange måder afspejler balancen i de faglige forskningsmiljøer generelt i Danmark. Udviklingen på området forbedres stabilt, men langsomt. Der er derfor fortsat behov for, at Danmarks Frie Forskningsfond har fokus på ligestillingsspørgsmålet. Fonden vil som en konsekvens tage initiativer i forhold til fondens virkemidler og bedømmelsesprocesser samt i forhold til fondens medlemssammensætning. Herudover har fonden fokus på samarbejde med andre aktører om ligestillingsaspektet.
Danmarks Frie Forskningsfond er optaget af, at fondens procedurer og bevillingskriterier ikke har utilsigtede negative konsekvenser for hverken mænd eller kvinder.
Danmarks Frie Forskningsfond vil tage en række konkrete initiativer, der skal øge opmærksomheden på og potentielt bidrage til at kønsfordelingen i ansøgningsmængden for fonden bliver forbedret.
Danmarks Frie Forskningsfond vil:
For at undgå utilsigtet favorisering af et køn, vil fonden i sit eget virke stræbe efter en så ligelig repræsentation som muligt af mænd og kvinder i fonden for at fremme diversiteten i fondens arbejde.
Kønssammensætningen i fondens bestyrelse og faglige råd er ikke lige. Dette er gældende inden for alle områder bortset fra DFF | Kultur og Kommunikation. Derfor vil fonden i de kommende år yde en indsats for at imødegå denne skævvridning.
Danmarks Frie Forskningsfond vil:
Danmarks Frie Forskningsfond samarbejder med relevante aktører i den danske forskningsverden for at skabe større synlighed omkring ligestillingsproblematikkerne og for at samarbejde om fælles løsninger og tiltag. Fonden mener, at der er behov for, at alle aktører bidrager til at udvikle en stærk kultur i den danske forskningsverden, hvor både mænd og kvinder får mulighed for at skabe en forskerkarriere på topniveau.
Danmarks Frie Forskningsfond vil:
________________
[1] Uddannelses- og Forskningsministeriet (2023). Analyse: Mænd og kvinder på de danske universiteter. Talentbarometeret 2022.
[2] Danmarks Frie Forskningsfond (2023). Årsrapport 2022.