Nyhed
Det Frie Forskningsråd har med en gennemsnitlig bevillingsstørrelse på 2,4 millioner kroner finansieret 386 forskningsidéer for en samlet sum af knap 1 milliard kroner. Projekterne afspejler dansk forsknings originalitet her og nu. Årsrapporten opsummerer højdepunkter i 2016 og offentliggøres i dag.
386 originale idéer er kommet ud at arbejde i dansk forskning i 2016 for en samlet sum af knap 1 milliard konkurrenceudsatte forskningskroner.
Bevillingerne er givet til forskningsaktiviteter, der udspringer af forskernes egne idéer, som rummer potentiale til at nytænke kendte videnskabelige problemstillinger eller kan byde på banebrydende nyt inden for deres forskningsfelt.
Med en succesrate på 9,5 % slipper få gennem nøglehullet og videre i forskningens fødekæde.
- I 2016 har vi igen fået bekræftet, at høj kvalitet og originalitet har gennemslagskraft til de private fonde, til hjemtag af midler fra EU’s forskningsprogrammer, til den strategiske forskning og til vigtige aftagere i samfundet, der overfører den frie forskning direkte til bearbejdelse til f.eks. industriel skala. Med afsæt i rådets ekspertise spotter vi nye idéer af høj videnskabelig kvalitet, der på kort og lang sigt får effekt. Men med en succesrate på 9,5 % i 2016 er der desværre også en række støtteværdige projekter, som vi ikke har kunnet honorere grundet stramme budgetter, siger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.
Der er uddelt henholdsvis 228 og 241 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråds faglige forskningsråd for naturvidenskabelig forskning og teknisk forskning. Bl.a. virksomheden Haldor Topsøe A/S aftager idéer fra den tekniske forsknings rugekasse.
Bjerne S. Clausen, administrerende direktør i Haldor Topsøe A/S, siger:
- Der er ingen tvivl om, at det er igennem den frie grundforskning, at man når til nye erkendelser. Det er dér, de store forskningsmæssige gennembrud kommer. Derfor er den frie grundforskning af meget stor vigtighed for industrien, som lever af at udvikle nye produkter og teknologier til kunderne. Ellers kan vi ikke beholde vores markedsandele. Det kræver, at der hele tiden er nye forskningsmæssige resultater, og det er vigtigt for konkurrenceevnen.
Årsrapporten 2016 har fokus på internationalisering og udfordringer for vækstlaget i dansk forskning samt den frie forsknings effekter for bl.a. forskningstung industri.
Bestyrelsesformand, professor Peter Munk Christiansen, Det Frie Forskningsråd, tlf. 3011 5340, e-mail: pmc@ps.au.dk
Pressekonsulent Mette Lynge Hansen, tlf. 7231 8465, e-mail: met@ufm.dk