Nyhed

Danmarks Frie Forskningsfond uddeler otte millioner kroner til delestillinger, hvor klinikere får mulighed for at forske

Danmarks Frie Forskningsfond | Sundhed og Sygdom støtter otte kliniske forskningsprojekter, der på hver sin måde bidrager til at afklare væsentlige kliniske problemstillinger. For et af projekterne er målet at nå til mere effektiv behandling af børn, der har ufrivillig vandladning om natten ved bl.a. at studere deres søvn og identificere de bagvedliggende gener.

Rådet har ved uddelingen af delestillinger lagt vægt på at støtte innovativ forskning, som i særlig grad bidrager til at øge vores viden om kliniske emner. Der er bevillinger til både etablerede kliniske forskere og lovende yngre kliniske forskere, som alle ønsker at fastholde et forskningsfokus sideløbende med det kliniske arbejde.

F.eks. skal den etablerede forsker Konstantinos Kamperis fra Aarhus Universitetshospital afdække både de adfærdsmæssige, de patofysiologiske og de genetiske forhold ved ufrivillig natlig vandladning, som er en traumatiserende tilstand for mange børn og kan have store sociale og psykiske konsekvenser. Forskningen skal føre til større viden om emnet, som forhåbentlig kan danne basis for mere effektiv behandling.

Den yngre forsker Jean-Christophe Philippe Debost, også fra Aarhus Universitetshospital, vil forsøge at afdække, hvilken betydning fædres alder har for børn, som udvikler skizofreni og autisme. Det er kendt, at børn af ældre fædre har større risiko for at udvikle skizofreni og autisme, og man har antaget, at det skyldes genetiske ændringer i mandens sædceller – jo flere jo ældre manden er. Der har imidlertid ikke været taget højde for, hvilket nummer i søskendeflokken det skizofrene barn er.

Det forventes, at forskningen kan afklare, om genetisk risiko for skizofreni påvirker den alder, som fædre har, når de får deres første barn. Projektet vil hermed kunne afklare, om øget forekomst af skizofreni kan forklares ved, at mænd der får børn sent, både har arvet træk for skizofreni og træk, der gør, at de får børn sent i livet – eller om øget skizofreni alene skyldes mandens alder. I en tid, hvor flere og flere vælger at få børn senere i livet, kan projektet bidrage med væsentlig ny viden.

Yderligere oplysninger:

Enhedsleder Vibeke Grønvall Kristensen, e-mail vgk@ufm.dk, tlf. 7231 8390
Kontorfunktionær Gitte Sørensen, e-mail gis@ufm.dk, tlf. 7231 8310

 

 

Vil du i kontakt med kommunikations- og presseteam?

Karen Marie B. Vølund, +45 72 31 89 31, e-mail: kmbv@ufm.dk
 
Berit Bader Lemming, +45 72 31 95 08, e-mail: bbl@ufm.dk