Nyhed

Mød Danmarks Frie Forskningsfond på Folkemødet 2022

Er tværfaglig forskning svaret på samfundets udfordringer, hvilken rolle spiller fejl i at skabe nybrud, og hvordan kan forskning bidrage til den grønne omstilling? Disse og mange flere spørgsmål sætter Danmarks Frie Forskningsfond til debat på Folkemødet 2022.

Når Folkemødet 2022 løber af stablen den 16.-19. juni på Bornholm, har Danmarks Frie Forskningsfond en række samtaler og debatter klar, som sætter spot på forskningens betydning og rolle i samfundet.

Sammen med en række forskere og andre eksperter byder vi bl.a. ind til en række klimasamtaler med udgangspunkt i, hvordan verden ser ud i 2050. Her får du anderledes og tankevækkende perspektiver på klimadebatten fra en boligforsker, en klimaforsker samt et kig på teknologiens, økonomiens og de unges syn på klimaudfordringerne.

Se flyer med alle Danmarks Frie Forskningsfonds arrangementer her.

Eller se alle fondens arrangementer herunder:

Torsdag den 16. juni:

Klimasamtale: Bliver en grøn fremtid en fattigere fremtid?

Torsdag kl. 13.30-14.00, Klima- og Energiteltet, C34
Bliver det dyrere at flyve? Hvor skal min grønne energi komme fra - og til hvilken pris? Hvilke steder vil det gøre mest "ondt" i privatøkonomien, når Danmark bliver grønnere? I samtalen mellem forperson for Innovationsfonden, Anders Eldrup, og professor i ansvarlig teknologi, Maja Horst, sætter vi fokus på din og min fremtidige økonomi, når de grønne teknologier tager over.
Link til programpunkt på Folkemødets hjemmeside.

Klimasamtale: Klimaskam og præstationsangst: ungdomsoprør i fremtiden

Torsdag kl. 14.00-14.30, Klima- og Energiteltet, C34
I en tid, hvor vi brænder ud af stress, og naturen i bogstavelig forstand er overophedet, er der nok for de unge at gøre oprør imod. Hør den bogaktuelle formand for professionshøjskolerne, Stefan Hermanns bud på, hvad vi kan lære af ungdommens oprør. Samtalen med professor i ansvarlig teknologi, Maja Horst, fokuserer på fremtidens samfund, sammenhængskraft og ungdomsoprør.
Link til programpunkt på Folkemødets hjemmeside.

Klimasamtale: Giver grønne boliger gladere mennesker?

Torsdag kl. 14.30-15.00, Klima- og Energiteltet, C34
Vender kollektivet tilbage? Skal vi dele græsslåmaskine med naboen, og kommer køleskabet til at tale til os alle sammen? Hvad er egentlig det mest bæredygtige: at renovere dit gamle hus eller bygge nyt træhus? Hør, hvad boligforsker Mette Mecklenborg og arkitekt Signe Kongebro kan fortælle om vores fremtidige hjem i en samtale med professor i ansvarlig teknologi, Maja Horst.
Link til programpunkt på Folkemødets hjemmeside.

Klimasamtale: Vand, vand og atter vand - tag med til Danmark anno 2050

Torsdag kl. 15.00-15.30, Klima- og Energiteltet, C34
Klimaforsker Sebastian Mernild tager os med på en fremtidsvandring gennem en klimatilpasset dansk by i året 2050. Mernild tager også temperaturen på jordklodens opvarmede tilstand, hvis vi som samfund ikke lægger vores praksis om, og giver sit bud på en kur. Professor i ansvarlig teknologi, Maja Horst, taler med klimaforskeren, om hvorvidt der er gode nyheder, når han ser på jordklodens tilstand i 2050.
Link til programpunkt på Folkemødets hjemmeside.

Tværfaglig forskning – svaret på store samfundsudfordringer?

Torsdag kl. 16-16.50, Akademikernes hus, K7
De store samfundsudfordringer skal løses tværfagligt, men det sker ikke bare af sig selv. De universiteter, der gerne vil have mere god tværfaglighed, skal kunne understøtte det. Det samme skal de fonde, der finansierer tværfaglige forsknings- og innovationsaktiviteter. Når det lykkes, skabes der et meget stort potentiale for såvel videnskaben som for samfundet. Men hvordan skaber vi de bedste rammer, så tværfagligheden blomstrer?

Det debatterer:

  • Sebastian Mernild, professor og leder af Climate Cluster, Syddansk Universitet
  • Kristoffer Kropp, lektor, Roskilde Universitet og formand, Det Unge Akademi
  • Ole Kirk, Vice President, Novozymes A/S, medlem af bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond
  • Mette Birkedal Bruun, professor, Københavns Universitet, medlem af bestyrelsen for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd
  • Tobias Høygaard Lindeberg, udviklingschef, DEA

Link til programpunkt på Folkemødets hjemmeside.

 

Fredag den 17. juni: 

Forskningsformidlingens rolle

Fredag kl. 13.30-14.00, F22
Samtale med formand for Danmarks Frie Forskningsfond og professor ved DTU Maja Horst, samt de to finalister ved dette års Ph.d. Cup Amalie Trangbæk og Amani Meaidi. De tre vil diskutere hvad god forskningsformidling er, betydningen af den, og hvordan man med præcis formidling skaber bred interesse for sit forskningsfelt.  
Link til programpunkt på Folkemødets hjemmeside.

Succes ved en fjel? Nybrud i forskningen

Fredag kl. 14.45-16.00, Vilhelm - Grønbechs Hotel, N7
Nye idéer, teknologier og nybrud hænger sammen med både fejl og risikovillighed på vejen dertil. Det gælder også for forskningsmæssige nybrud. Men hvorfor er fejl så vigtige? Hvordan fejler man rigtigt? Og hvordan forkert? Hvordan gør man sig umage med at lave de bedste fejl, der fører forskningsmæssige resultater med sig?

I en oplysende og underholdende samtale stiller bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond Maja Horst spørgsmålene til Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet, Julie Sommerlund, rektor for DMJX, Christian Vintergaard, CEO for Fonden for Entreprenørskab og Lone Koefoed, lektor på Aarhus Universitet. 
Link til programpunkt på Folkemødets hjemmeside.

Følg med på livestream fredag kl. 14.45-16 på Altingets hjemmeside.

Hvordan sikres innovativ forskning i konkurrencen om midler?

Fredag kl. 18.15-19.00, Engineer the Future #Techteltet, C24
En stigende andel bevillinger til offentlig forskning kommer fra offentlige og private forskningsfondes konkurrenceudsatte midler. Dog kan konkurrenceudsatte midler introducere bias og konservatisme i bedømmelsesprocessen. En mulig konsekvens er, at innovativ forskning ikke finansieres i det omfang, som er gavnligt for samfundet og som kendetegner den frie forskning. Et stigende antal fonde anerkender, at det er vanskeligt at skelne den meget gode ansøgning fra den fremragende, hvorfor nye udvælgelses metoder nu afprøves. Hvordan udvælger fondene de bedste forskningsansøgninger på den mest fair måde, og hvordan sikrer vi bedst muligt, at fremtidens forskning er fri og nyskabende?

Det debatterer:

  • Frede Blaabjerg, professor og formand for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, Aalborg Universitet
  • Maja Horst, professor og bestyrelsesformand, Danmarks Frie Forskningsfond
  • Thomas Sinkjær, professor og generalsekretær, Videnskabernes Selskab, Aalborg Universitet
  • Lene Oddershede, professor og senior vice president, Natural & Technical Sciences, Novo Nordisk Fonden

Link til programpunkt på Folkemødets hjemmeside.

 

Lørdag den 18. juni:

Hvem skal bestemme retningen for fremtidens forskning?

Lørdag kl. 10.15-11.15, Røgeriets debattelt, F13
Kampen om forskningsmidler er ekstremt konkurrencepræget. Der er kritik af private fondes store bevillinger til få forskere, og også selve udvælgelsen af forskningsprojekterne skaber debat. Det traditionelle udvælgelsessystem med fagfællebedømmelse kritiseres for at mindske diversiteten ved at forfordele ansøgere baseret på f.eks. køn, alder og karrieretrin. Hvordan sikrer vi en fair fordeling af forskningsmidlerne sikres i fremtiden?

Det debatterer:

  • Allan Flyvbjerg, CEO, Steno Diabetes Center Copenhagen
  • Bente Merete Stallknecht, Dekan, Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
  • Lene Oddershede, Senior Vice President, Natural & Technical Sciences, Professor Novo Nordisk Fonden
  • Ole Kirk, Vice President, Novozymes og medlem af bestyrelsen i Danmarks Frie Forskningsfond
  • Susanne Ditlevsen, Professor Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet
  • Linn Maria Ellinor Gillberg, Postdoc, Københavns Universitet
  • Maria Hauge Pedersen, Postdoc, Columbia University
  • Morten Dall, Postdoc, Københavns Universitet

 Link til programpunkt på Folkemødets hjemmeside.

 

 

Vil du i kontakt med kommunikations- og presseteam?

Karen Marie B. Vølund, +45 72 31 89 31, e-mail: kmbv@ufm.dk
 
Berit Bader Lemming, +45 72 31 95 08, e-mail: bbl@ufm.dk