Nyhed

Væsentlige ændringer i nyt ordinært opslag af frie forskningsmidler fra Danmarks Frie Forskningsfond

Det ordinære opslag af frie forskningsmidler for efteråret 2023 og foråret 2024 indebærer en del ændringer, som har betydning for potentielle ansøgere. Der er både ændrede ansøgningsfrister og ændringer af krav til ansøgers ph.d.-alder for to af fondens virkemidler.

Forskere, der har planer om at ansøge om midler ved Danmarks Frie Forskningsfond, skal være opmærksomme på, at der med det nye opslag af frie forskningsmidler for efteråret 2023 og foråret 2024 indtræder en del ændringer. Få overblikket over de væsentligste herunder.

Ændringerne af ansøgningsfristerne sker, fordi fonden ønsker at reducere behandlingstiden for de enkelte ansøgninger og dermed også svartiden for den enkelte ansøger. Dette vil desuden give ansøgere bedre mulighed for at nå at få svar på deres ansøgning inden en eventuel ny ansøgningsfrist, og på den måde undgå overlap.

Se opslaget af frie forskningsmidler E2023/F2024 her.


Ph.d.-alder reguleres

Danmarks Frie Forskningsfond ønsker med sine virkemidler at understøtte alle karrierelag inden for forskningen og at skabe en naturlig progression i fondens virkemidler. Med indførelse af ph.d.-aldersprofiler for flere af fondens virkemidler tydeliggøres virkemidlernes karrieremæssige målgruppe.  

For virkemidlet DFF-International Postdoc fastholdes, at ph.d.-alderen ikke må overstige 3 år.

For virkemidlet Sapere Aude: DFF-Forskningsleder fastholdes en maksimal ph.d.-alder på 8 år, og som noget nyt indføres der også en minimums-ph.d.-alder på 3 år.

For virkemidlet DFF-Forskningsprojekt2 indføres en ph.d.-alder på minimum 8 år.

For fondens mest ansøgte virkemiddel DFF-Forskningsprojekt1 sker der ingen ændringer.

6.png

 

Ændrede ansøgningsfrister

En af de ting, som ændres med det nye opslag, er ansøgningsfristerne, som det allerede er meldt ud tidligere i en nyhed på dff.dk.

For virkemidlet Sapere Aude: DFF-Forskningsleder ændres ansøgningsfristen fra forårsfrist til efterårsfrist. Det betyder, at næste ansøgningsfrist til virkemidlet allerede er den 10. oktober 2023.

For virkemidlet DFF-Forskningsprojekt1 ændres ansøgningsfristen fra efterårsfrist til forårsfrist. Næste ansøgningsfrist er således den 16. eller 17. april 2024 (se præcise frister for de enkelte råd nedenfor).

For virkemidlet Forskeruddannelse uden for universiteterne (ph.d.) forventes næste ansøgningsfrist at være i september 2024. Virkemidlet Forskeruddannelse uden for universiteterne (ph.d.) har senest haft ansøgningsfrist i foråret 2023 med udmøntning i juni. Da ansøgningsfristen ønskes flyttet til en efterårsfrist, og programmet er udmøntet for 2023, bliver næste ansøgningsfrist i efteråret 2024. Dette under forudsætning af, at der afsættes midler til virkemidlet på finansloven for 2024. Virkemidlet optræder således ikke i fondens opslag gældende E2023 og F2024.

Ansøgningsfristerne fordeler sig som følger.

Virkemidler med ansøgningsfrist i efteråret 2023:

  • Eksplorativt netværk | Kultur og Kommunikation: 5. september 2023
  • Tidsskrifter | Kultur og Kommunikation: 5. september 2023
  • Forskningsophold i udlandet | Samfund og Erhverv: 5. september 2023
  • Skolarstipendier | Sundhed og Sygdom: 5. september 2023
  • Delestillinger | Sundhed og Sygdom: 5. september 2023
  • Sapere Aude: DFF-Forskningsleder: 10. oktober 2023
  • DFF-Forskningsprojekt2: 11. oktober 2023
  • DFF-International Postdoc: 31. oktober 2023

Virkemidler med ansøgningsfrist i foråret 2024:

  • DFF-Forskningsprojekt1:
  • Ansøgninger til DFF | Kultur og Kommunikation og DFF | Samfund og Erhverv: 16. april 2024
  • Ansøgninger til DFF | Natur og Univers, DFF | Sundhed og Sygdom, DFF | Teknologi og Produktion: 17. april 2024
  • Forskningsophold i udlandet | Samfund og Erhverv: 20. marts 2024
  • Skolarstipendier | Sundhed og Sygdom: 20. marts 2024

Beløbsgrænser reguleres op

Danmarks Frie Forskningsfond har besluttet at opregulere beløbsgrænserne for en række virkemidler. Se de nye beløbsgrænser for de enkelte virkemidler i opslaget.

For at se alle ændringer og for at finde de præcise krav til de enkelte virkemidler, anbefales det at læse hele opslaget. De væsentligste indholdsmæssige ændringer er beskrevet i opslagets afsnit 1.7.

Find opslaget af frie forskningsmidler E2023/F2024 her.

Få mere at vide og stil spørgsmål

Danmarks Frie Forskningsfond afholder to informationsmøder om det nye opslag.

I uge 35 afholdes to ens webinarer for forskere, forskerstøtteenheder, og alle andre der ønsker at vide mere om opslaget. Følg med på dff.dk, hvor der senere vil komme et link til webinarerne.

I uge 34 afholdes fysiske møder i Odense for administrativt personale, forskerstøtteenheder m.fl., med fokus på formkrav mv. i det nye opslag. Der kommer en særskilt nyhed om dette på dff.dk senere. 

Sådan beregnes ph.d.-alderen

Ph.d.-alderen beregnes som tidsfor­løbet fra erhvervelsen af ph.d.-graden (den dato, der fremgår af underskriften på ph.d.-beviset) til DFF-ansøgningsfristen for det relevante virkemiddel.

I beregningen af ph.d.-alderen er det muligt at fratrække særlige typer af dokumenterbar orlov, der er afholdt efter erhvervelse af ph.d.-graden og i overensstemmelse med den relevante lovgivning. Orlovsperioder der kan fratrækkes er graviditets-, barsels-, forældre- og adoptionsorlov, syge-, sorg- eller plejeorlov og militærtjeneste.

Du kan anmode om at få fratrukket kliniske ansættelser, der har været en nødvendig del af et uddannelsesforløb og hvor tiden til forskning har været meget begrænset, samt humanitært hjælpearbejde på fuld tid i udlandet.

Hvis du har holdt orlov ifm. barsel eller adoption efter erhvervelse af ph.d.-graden, vil antallet af afholdte orlovsuger gange 2 blive fratrukket din ph.d.-alder. Der vil dog maksimalt kunne fratrækkes 52 uger gange to per orlov i forbindelse med en fødsel/adoption.

Se alle krav i det gældende opslag.

Kontakt:

For spørgsmål til fondens opslag og spørgsmål vedrørende ansøgning til fonden, kan sekretariatet kontaktes på mail: dff-opslag@ufm.dk eller på tlf. +45 72 31 82 00 på hverdage kl. 9-12

For spørgsmål af pressemæssig karakter kontaktes Berit Bader Lemming, presse- og kommunikationsmedarbejder, tlf. 72 31 95 08, e-mail: bbl@ufm.dk

 

 

Vil du i kontakt med kommunikations- og presseteam?

Karen Marie B. Vølund, +45 72 31 89 31, e-mail: kmbv@ufm.dk
 
Berit Bader Lemming, +45 72 31 95 08, e-mail: bbl@ufm.dk