Nyhed
52 begavede forskere skal med 318 millioner kroner fra Danmark Frie Forskningsfond løfte dansk forskning til nye højder med nyskabende og excellente forskningsprojekter.
De 52 forskere har netop modtaget støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond under virkemidlet DFF-Forskningsprojekt2 til deres lovende og originale forskningsidéer på tværs af alle videnskabelige grene. Bevillingerne giver de excellente forskere mulighed for at forfølge deres mest innovative idéer og vil fremme nyskabende, dansk forskning.
Projekterne spænder bredt og vil udforske emner så forskellige som, hvordan danske kolonier med afrikanske slaver skabte det kreolske sprog, hvordan unge verden over påvirker hinanden til at bruge rusmidler gennem trends, og hvordan vi måske kan forebygge bakteriers resistens overfor antibiotika ved hjælp af en enkelt bakteriel regulator.
»Når vi uddeler midler til fri forskning, giver vi mulighed for, at de mest talentfulde forskere kan forfølge deres egne bedste idéer. Det er fundamentet for nybrudsskabende forskning. Vi kan se, at disse forskningsprojekter spænder bredt i både temaer og forskningsfelter, men fælles for forskningen er, at den på forskellig vis kan være med til at forbedre vores liv og levevis og gøre os klogere på den verden, vi lever i. Jeg ser frem til at følge forskernes fremskridt og se, hvilke nyskabende projekter, der vil udfolde sig« siger Søren Serritzlew, bestyrelsesformand i Danmark Frie Forskningsfond.
Se alle DFF-Forskningsprojekt2-bevillingerne her
Et DFF-Forskningsprojekt2 giver mulighed for, at den enkelte forsker kan realisere sin gode forskningsidé. Der er hård konkurrence om midlerne, og kun ca. 9 ud af 100 ansøgere opnår bevilling.
De mange forskningsprojekter kommer fra alle dele af den videnskabelige verden: Fra fokus på intelligente droner, over kviksølvs klimapåvirkning og til hvordan kunstig intelligens kan hjælpe os til at optimere vores tarmmikrobiom fra barnsben.
Ét projekt undersøger muligheden for at leve et godt liv i virtuelle verdener. Mange, især unge, mennesker lever i stigende grad deres liv online eller bevæger sig frit imellem virtuelle og fysiske rum, men det anses af mange for mindre sundt end at være i den ”virkelige” verden. Forskningsprojektet vil give ny viden til vores grundlæggende forståelse af, hvad det vil sige at leve et godt liv og samtidig give viden til fremtidige design af virtuelle omgivelser og retningslinjer for brugen af dem.
Der tages forbehold for, at de nævnte beløb kan ændre sig efter den forestående budgetgennemgang.