Nyhed

61 lovende forskningsprojekter skal styrke den patientnære forskning

Danmarks Frie Forskningsfond har uddelt 192 millioner kroner til 61 nye forskningsprojekter. Projekterne skal hver især bidrage med ny viden og styrke den patientnære kliniske og uafhængige forskning.

Grafik der viser profil af menneskehoved med et hjerte, der spirer fra en blomst indeni

De udvalgte forskningsprojekter skal bidrage med ny viden på en lang række områder på tværs af pleje- og behandlingsformer og forskellige borger- og patientgrupper i både det borgernære sundhedsvæsen og kommunale sundhedsopgaver.

Se forskningsprojekterne under ’Styrket klinisk og uafhængig forskning’ på oversigten over tematisk forskning i 2024 her.

Se de større bevillinger under ’Styrket klinisk og uafhængig forskning’ på oversigten over tematisk forskning i 2024 her.

Blandt projekterne er der bl.a. fokus på forskning i kvindesygdomme, ulighed i sundhed mellem mænd og kvinder, kronisk sygdom, sygdom i et livslangt perspektiv, begrænsning af ulighed i sundhed på baggrund af handicap og socioøkonomiske vilkår samt miljøfremmede stoffers indvirkning på fertiliteten og sammenhæng mellem miljø og lave fødselstal.

De 61 forskningsprojekter er blevet udvalgt på baggrund af en grundig vurdering af det tematiske udvalg, DFF | Tematisk forskning – Styrket klinisk og uafhængig forskning.

»Alle ansøgninger er igennem en meget grundig vurdering, hvor vi både har nationale og internationale eksperter med ind over. Nu er det tredje år, hvor vi uddeler midler under virkemidlet ’Styrket klinisk og uafhængig forskning’, og kvaliteten er klart stigende. Der er mange interessante projekter spredt ud på både geografi og emne, som vil være til gavn for danske patienter på længere sigt,« siger Henrik Toft Sørensen, formand for DFF | Tematisk forskning – Styrket klinisk og uafhængig forskning.

Læs casen: Hvilken rolle spiller lægemidler på kvinders fertilitet?

Midlerne er desuden med til at understøtte uafhængige forskerinitierede forsøg på områder, hvor der normalt er begrænset kommerciel interesse og mulighed for ekstern finansiering.

Søren Serritzlew, formand for bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond, siger:

»De udvalgte forskningsprojekter spænder bredt over emner som bl.a. fertilitet, forskellige kræftformer og migræne, som gavner forskellige grupper af patienter. Projekterne er hver især et vigtigt bidrag til den kliniske patientnære forskning, som kommer til at gøre en forskel for patienterne på både kort og langt sigt.«

Fakta om uddelingen til 'Styrket klinisk og uafhængig forskning’

Danmarks Frie Forskningsfond har modtaget i alt 247 ansøgninger, og der er uddelt midler til 61 projekter. Succesraten er 24,7 % målt på antal ansøgninger.

Klinisk forskning beskrives kort som den praktisk orienterede del af den sundhedsforskning, som bl.a. handler om at beskrive patienternes sygdomsbilleder og sygdomsforløb, vurdere diagnostiske metoder og gennemprøve forskellige former for behandling, herunder uafhængige og forskerinitierede forsøg, studier mv. og på områder, hvor der er begrænset kommerciel interesse eller mulighed for ekstern finansiering, f.eks. fra fonde.

Programmet ’Styrket klinisk og uafhængig forskning’ er en del af de tematiske uddelinger, som er en politisk, strategisk satsning inden for et bestemt tema, som er åbent for alle videnskabelige områder, der kan bidrage med viden til temaet. Tematisk forskning fungerer som et supplement til den frie, uafhængige forskning, der er baseret på forskernes egne nysgerrighedsdrevne initiativer.

Danmarks Frie Forskningsfond har siden 2018 udmøntet forskningsbevillinger inden for politisk fastsatte temaer, som er finansieret ved årlige politiske aftaler om fordeling af forskningsreserven.

Der tages forbehold for ændrede bevillingsbeløb og antal bevillinger ved den kommende administrative gennemgang. 

 

Vil du i kontakt med kommunikations- og presseteam?

Karen Marie B. Vølund, +45 72 31 89 31, e-mail: kmbv@ufm.dk
 
Berit Bader Lemming, +45 72 31 95 08, e-mail: bbl@ufm.dk