Nyhed
24 danske forskere er med i de ni forskningsprojekter, som netop har fået midler af NordForsk til at forske i bæredygtig udvikling af Arktis. Projekterne spænder over emner som hav, ferskvand, biodiversitet, overturisme og mineraler.
Ni konsortier med forskere fra Norden og Nordamerika har fået støtte fra NordForsk under opslaget Sustainable Development of the Arctic. Opslaget er blevet til i samarbejde med forskningsfinansierende organisationer i otte lande og puljen var på over 330 millioner norske kroner.
Det er første gang, NordForsk samarbejder med Canada og USA, og første gang Grønland deltager som finansierende part i et af NordForsks opslag. Danmarks Frie Forskningsfond har deltaget i opslaget og bidraget til programmet med 29,3 mio. DKK.
Der er danske forskere med i otte ud af ni støttede projekter, og to af forskningsprojekterne har en dansker som forskningsleder. Det er Rico Kongsager fra Københavns Professionshøjskole og Sofia Ribeiro fra GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.
På trods af stor tematisk bredde er klimaændringer, naturressourcer og sikkerhed en fællesnævner for de ni finansierede projekter. Derudover indgår oprindelige folks perspektiver som et centralt element i alle de finansierede projekter.
»De projekter, der nu modtager finansiering, har gennemgået to grundige evalueringsrunder, og den store mængde ansøgninger samt vægtningen af tværfaglighed og oprindelige folks perspektiver betyder, at de er kommet gennem et smalt nåleøje. Tilsammen rammer de ni projekter meget præcist på opslagets tre inspirationsområder: sikkerhed, naturressourcer og samfund i forandring. Det betyder også, at vi har høje forventninger til projekterne, og vi ser frem til at følge dem i projektperioden,« siger Arne Flåøyen, direktør i NordForsk.
I første ansøgningsrunde, som havde frist i juni 2024, modtog NordForsk i alt 199 ansøgninger. Af disse gik 36 videre til anden runde, som blev afgjort i denne uge.
Projekterne består af i alt 186 forskere fra 66 forskellige universiteter, institutter og andre forskningsorganisationer i 10 forskellige lande. Den største andel af forskere kommer fra Canada med 54 deltagere i projekterne. Norge har næstflest med 46, efterfulgt af Finland med 25 og Danmark med 24. Fra Grønland og Færøerne deltager henholdsvis syv og fire forskere.
Læs mere om de enkelte forskningsprojekter på NordForsks hjemmeside
Opslaget Sustainable Development of the Arctic er et samarbejde mellem Norges Forskningsråd, Finlands Akademi, Danmarks Frie Forskningsfond, Færøernes Forskningsråd, Vetenskapsrådet (VR) og Forskningsrådet for Bæredygtig Udvikling (Formas) i Sverige, Grønlands Forskningsråd, Rannis – Islands Forskningscenter (med finansiering fra Ministeriet for Kultur, Innovation og Videregående Uddannelse), National Science Foundation (USA), Canada Research Coordinating Committee (Canada) og NordForsk.