Bestyrelse og faglige råd
Bestyrelsen
Bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond tegner fonden politisk og strategisk og varetager sammen med de faglige råd den forskningsfaglige rådgivning til bl.a. uddannelsesministeren, Folketinget og regeringen.
Bestyrelsen træffer beslutning om fordeling af fondens midler mellem de faglige råd og har ikke selv bevillings-kompetence. Bestyrelsen består af otte anerkendte forskere.
MAJA HORST, Bestyrelsesformand
PROFESSOR, ANSVARLIG TEKNOLOGI, DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET
Maja Horst er professor og gruppeleder ved Danmarks Tekniske Universitet. Maja Horst satte sig 1. september 2019 i spidsen for ansvarlig teknologi i et nyoprettet professorat. Hun har har siddet i Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFIR), og hun er præsident for European Assciation for the Study of Science and Technology (EASST). Maja Horst har desuden modtaget forskningskommunikationsprisen (2009).
ANETTE WARRING
PROFESSOR, PH.D., INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG HUMANISTISK VIDENSKAB, ROSKILDE UNIVERSITET
Anette Warring er historiker og har tidligere været formand for Danmarks Frie Forskningsfond | Kultur og Kommunikation og er medlem af Videnskabernes Selskab. Anette Warring forsker i det 19. og 20. århundredes historie og samfundsforhold og særligt har erindringshistorie og historiebrug, 2. verdenskrig og 1960'erne og 70'ernes politiske og kulturelle aktivisme hendes interesse. Hun er forfatter til flere udgivelser om disse emner og deltager i europæiske og danske tværvidenskabelige forskningsprojekter og netværk.
BIRGIT SCHIØTT
PROFESSOR, PH.D., INSTITUTLEDER AF INSTITUT FOR KEMI VED AARHUS UNIVERSITET
Birgit Schiøtt er daglig leder af ”Biomodelleringsgruppen”, der beskæftiger sig med proteiners og andre biomolekylers indbyrdes vekselvirkninger, specielt med fokus på hjernens kemi. Men hun arbejder også med andre emner som eksempelvis peptider involveret i Type 2 Diabetes og forskellige teknologisk vigtige peptider og proteiner. Desuden er Birgit Schiøtt tilknyttet iNANO og har mange samarbejdsprojekter med medicinal- og bioteknologiske virksomheder og akademiske forskningsgrupper i både Danmark og udlandet.
JESPER WENGEL
PROFESSOR, PH.D., INSTITUT FOR FYSIK, KEMI OG FARMACI, SYDDANSK UNIVERSITET
Jesper Wengel bedriver forskning og innovation inden for DNA-kemi og står sammen med sin forskergruppe bag molekylet kaldet LNA, der er en kemisk efterligning af naturens genetiske molekyler. LNA indgår i udviklingen af lægemidler til bekæmpelse af folkesygdomme som kræft og forhøjet kolesteroltal. Wengel leder til daglig forskningscentret BioNEC finansieret af Villum Fonden, og han er modtager af et ERC advanced grant. Hans LNA-patenter danner grundlag for en række større biotekselskaber, som arbejder med lægemiddeludvikling og diagnostik. Wengel er desuden medstifter af biotekfirmaet RiboTask ApS.
LONE GRAM
PROFESSOR, PH.D., CENTERLEDER, DTU BIOENEGINEERING PÅ DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET
Lone Gram forsker i bakteriel øko-fysiologi og bioteknologi. Forskningen fokuserer på bakterier fra vand (ferskt og marint) og omfatter både patogene bakterier og gavnlige bakterier. Lone Gram har kendskab til fonden som tidligere formand for forskningsrådet for Natur og Univers. Derudover er hun centerleder for Center of Excellence for Microbial Secondary Metabolites.
METTE MARIE ROSENKILDE
VICEINSTITUTLEDER, PROFESSOR, BIOMEDICINSK INSTITUT, KØBENHAVNS UNIVERSITET
Mette M. Rosenkilde er professor ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet. Mette M. Rosenkilde modtog i KFJ-prisen i 2017 for sin banebrydende forskning i protein-receptorer med fokus på udvikling af nye lægemidler. Derudover er Mette M. Rosenkilde gruppeleder ved forskningsgruppen for molekylær farmakologi.
OLE KIRK
PH.D., VICE PRESIDENT, NOVOZYMES A/S
Ole Kirk har en Ph.D. i kemi fra Danmarks Tekniske Universitet og bestrider en post som Vice President for Research and Development ved Novozymes A/S. Derudover er Ole Kirk forskningsdirektør i divisionen Household Care & Technical Industries Division, hvor han bl.a. forsker i bioteknologiske løsninger til produktion af enzymer og mikroorganismer.
SØREN KRAGH MOESTRUP
PROFESSOR, PH.D.,INSTITUT FOR BIOMEDICIN - FORSKNING OG UDDANNELSE, SYD, AARHUS UNIVERSITET
Læge Søren Kragh Moestrup har de seneste 16 år bedrevet en forskningskarriere som professor i medicinsk biokemi i ind- og udland, han forsker i molekylær inflammationsbiologi og er til daglig forskningsleder for inflammationsforskningen ved Institut for Molekylær Medicin. Han blev i 2012 medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Desuden er han medstifter af to biotekfirmaer og tilknyttet Klinisk Biokemisk Afd., Odense Universitetshospital, som forskningsoverlæge. Moestrups forskning er delvist finansieret af Det Europæiske Forskningsråd, ERC.
Kultur og Kommunikation
Danmarks Frie Forskningsfond | Kultur og Kommunikation støtter konkrete forskningsaktiviteter baseret på forskernes egne initiativer og giver forskningsfaglig rådgivning inden for rådets videnskabelige områder.
Rådet dækker den grundlagsskabende forskning inden for alle grene af kultur, æstetik, sprog, historie- og erkendelsesfag.
Rådet uddeler forskningsbevillinger til forskere, der arbejder inden for disse områder. Endvidere giver rådet forskningsfaglig rådgivning i relation til humanistiske spørgsmål. Rådgivningen sker efter anmodning eller på eget initiativ.
Danmarks Frie Forskningsfond indkalder ansøgninger om støtte til forskning inden for rådets videnskabelige områder én gang om året. Opslaget indeholder information om krav til og retningslinjer for ansøgninger til Danmarks Frie Forskningsfond | Kultur og Kommunikation.
Læs forretningsorden for Danmarks Frie Forskningsfond | Kultur og Kommunikation
Rådet har 12 medlemmer, der er anerkendte forskere udpeget af Uddannelses- og Forskningsministeren i deres personlige egenskab.
RÅDSMEDLEMMER
Anne-Marie Søndergaard Christensen, Professor, Syddansk Universitet (Rådsformand for FKK)
Anders-Christian Jacobsen, Professor MSO, Aarhus Universitet
Dorte Marie Søndergaard, Professor, Aarhus Universitet
Helle Vandkilde, Professor, Aarhus Universitet
Jens Seeberg, Professor MSO, Aarhus Universitet
Jørgen Bruhn, Professor, Linnéuniversitetet, Sverige
Kim Christian Schrøder, Professor, Roskilde Universitet
Lone Kofoed Hansen, Lektor, Aarhus Universitet
Maria Fabricius Hansen, Lektor Københavns Universitet
Per H. Hansen, Professor, Copenhagen Buisness School
Pia Quist, Professor, Københavns Universitet
Randi Starrfelt, Professor MSO, Københavns Universitet
Natur og Univers
Danmarks Frie Forskningsfond | Natur og Univers støtter konkrete forskningsaktiviteter baseret på forskernes egne initiativer og giver forskningsfaglig rådgivning inden for rådets videnskabelige områder.
Rådet dækker alle aspekter af forskning rettet mod grundvidenskabelige spørgsmål inden for naturvidenskab, datalogi og matematik.
Rådet uddeler forskningsbevillinger til forskere, der arbejder inden for naturvidenskab, datalogi og matematik med et erkendelsesmæssigt, men ikke nødvendigvis anvendelsesmæssigt sigte. Endvidere giver rådet forskningsfaglig rådgivning inden for det naturvidenskabelige, datalogiske og matematiske område. Rådgivningen sker efter anmodning eller på eget initiativ.
Danmarks Frie Forskningsfond indkalder ansøgninger om støtte til forskning inden for rådets videnskabelige områder én til to gang om året. Opslaget indeholder information om krav til og retningslinjer for ansøgninger til Danmarks Frie Forskningsfond | Natur og Univers.
Læs forretningsorden for Danmarks Frie Forskningsfond | Natur og Univers
Rådets 15 medlemmer er anerkendte forskere udpeget af Uddannelses- og Forskningsministeren i deres personlige egenskab.
RÅDSMEDLEMMER
Henrik Grum Kjærgaard, Professor, Københavns Universitet (Rådsformand for FNU)
Angela Fago, Professor MSO, Aarhus Universitet
Birgitte Haahr Kallipolitis, Professor, Syddansk Universitet
Carsten Wiuf, Professor, Københavns Universitet
Karsten Flensberg, Professor, Københavns Universitet
Kresten Lindorff-Larsen, Professor, Københavns Universitet
Lars Birkedal, Professor, Aarhus Universitet
Lars Nielsen, Professor, Københavns Universitet
Shfgat Abbas Khan, Professor, Danmarks Tekniske Universitet
Steen Lynge Hannestad, Professor, Aarhus Universitet
Søren Bak, Professor, Københavns Universitet
Tenna Riis, Professor, Aarhus Universitet
Torben Heick Jensen, Professor, Aarhus Universitet
Torsten Nygård Kristensen, Professor, Aalborg Universitet
Troels Skrydstrup, Professor, Aarhus Universitet
Samfund og Erhverv
Danmarks Frie Forskningsfond | Samfund og Erhverv (FSE) støtter konkrete forskningsaktiviteter baseret på forskernes egne initiativer og giver forskningsfaglig rådgivning inden for rådets videnskabelige områder.
Rådet dækker følgende hoveddiscipliner: økonomi, sociologi, politologi og retsvidenskab og de samfundsvidenskabelige aspekter af en række tværgående temaer (fx udviklingsforskning, kønsforskning, kulturgeografi).
Rådet uddeler forskningsbevillinger til forskere, der arbejder inden for disse områder. Endvidere giver rådet forskningsfaglig rådgivning i relation til samfundsvidenskabelige spørgsmål. Rådgivningen sker efter anmodning eller på eget initiativ.
Rådet bidrager desuden til at styrke formidlingen og anvendelsen af forskningsresultater og deltager i internationalt samarbejde.
Danmarks Frie Forskningsfond indkalder ansøgninger om støtte til forskning inden for rådets videnskabelige område én gang om året. Opslaget indeholder information om krav til og retningslinjer for ansøgninger til Danmarks Frie Forskningsfond | Samfund og Erhverv. Enkelte virkemidler har løbende ansøgningsfrist, der fremgår af opslaget.
Læs forretningsorden for Danmarks Frie Forskningsfond | Samfund og Erhverv
Rådets 12 medlemmer er anerkendte forskere og udpeget af Uddannelsesministeren i deres personlige egenskab.
RÅDSMEDLEMMER
Søren Serritzlew, Professor, Aarhus Universitet (Rådsformand for FSE)
Bjørn Thomassen, Professor MSO, Roskilde Universitet
Christian Borch, Professor, Copenhagen Business School
Karen Lund Petersen, Professor MSO, Københavns Universitet
Kathrine Vitus, Lektor, Aalborg Universitet
Lasse Folke Kikkert Henriksen, Lektor, Copenhagen Business School
Lisbeth Funding La Cour, Professor MSO, Copenhagen Business School
Marianne Simonsen, Professor, Aarhus UniversitetMette Hartlev, Professor, Københavns Universitet
Peter Norman Sørensen, Professor, Københavns Universitet
Robert Tranekær Klemmensen, Professor, Syddansk Universitet
Toke Reichstein, Professor, Copenhagen Business School
Sundhed og Sygdom
Danmarks Frie Forskningsfond | Sundhed og Sygdom støtter konkrete forskningsaktiviteter baseret på forskernes egne initiativer og giver forskningsfaglig rådgivning inden for rådets videnskabelige områder.
Rådet dækker alle aspekter af såvel grundvidenskabelig som klinisk og samfundsmedicinsk forskning rettet mod menneskers sundhed og sygdom.
Rådet uddeler forskningsbevillinger til forskere, der arbejder inden for disse områder. Endvidere giver rådet forskningsfaglig rådgivning i relation til sundhedsvidenskabelige spørgsmål. Rådgivningen sker efter anmodning eller på eget initiativ.
Rådet bidrager desuden til at styrke formidlingen og anvendelsen af forskningsresultater og deltager i internationalt samarbejde.
Danmarks Frie Forskningsfond indkalder ansøgninger om støtte til forskning inden for rådets videnskabelige områder én til to gange om året. Opslaget indeholder information om krav til og retningslinier for ansøgninger til Danmarks Frie Forskningsfond | Sundhed og Sygdom.
Læs forretningsorden for Danmarks Frie Forskningsfond | Sundhed og Sygdom
Rådets 18 medlemmer er anerkendte forskere og udpeget af Uddannelses- og Forskningsministeren i deres personlige egenskab.
RÅDSMEDLEMMER
Anders Fink-Jensen, Professor, Psykiatrisk Center København (Rådsformand for FSS)
Anne-Marie Nybo Andersen, Professor, Københavns Universitet
Birgitte Holst, Professor MSO, Københavns Universitet
Bo Torben Porse, Professor, Københavns Universitet/Rigshospitalet
Claus Oxvig, Professor, Aarhus Universitet
Eva Irene Bossano Prescott, Professor, Bispebjerg Hospital
Eva Ran Hoffmann, Professor, Københavns Universitet
Helle Prætorius Øhrwald, Professor, Aarhus Universitet
Henrik Nielsen, Professor, Aalborg Universitet/Aalborg Universitetshospital
Inge Marie Svane, Professor, Herlev Hospital
Irene Petersen, Professor, Aarhus Universitet/University College London
Jakob Balslev Sørensen, Professor, Københavns Universitet
Marianne Skovsager Andersen, Professor, Odense Universitetshospital/Syddansk Universitet
Nanna Brix Finnerup, Professor, Aarhus Universitet
Peter Rossing, Professor, Steno Diabetes Center/Københavns Universitet
Shohreh Issazadeh-Navikas, Professor, Københavns Universitet
Thor Grundtvig Theander, Professor, Københavns Universitet
Torben Kruse, Professor, afdelingsforstander, Odense Universitetshospital
Teknologi og Produktion
Danmarks Frie Forskningsfond | Teknologi og Produktion (FTP) støtter konkrete forskningsaktiviteter baseret på forskernes egne initiativer og giver forskningsfaglig rådgivning inden for rådets videnskabelige områder.
Rådet dækker den grundlagsskabende forskning inden for teknologi og produktion, som er motiveret af en konkret problemstilling eller har et klart anvendelsesmæssigt perspektiv, og som er rettet mod løsningen af denne problemstilling, udvikling af nye teknologier og nye produktionssystemer eller mod nye måder at dække samfundets behov.
Rådet uddeler forskningsbevillinger til forskere, der arbejder inden for disse områder. Endvidere giver rådet forskningsfaglig rådgivning i relation til teknisk videnskabelige spørgsmål. Rådgivningen sker efter anmodning eller på eget initiativ.
Rådet bidrager desuden til at styrke formidlingen og anvendelsen af forskningsresultater og deltager i internationalt samarbejde.
Danmarks Frie Forskningsfond indkalder ansøgninger om støtte til forskning inden for rådets videnskabelige områder én til to gange om året. Opslaget indeholder information om krav til og retningslinjer for ansøgninger til Danmarks Frie Forskningsfond | Teknologi og Produktion.
Læs forretningsorden for Danmarks Frie Forskningsfond | Teknologi og Produktion
Rådets 18 medlemmer er anerkendte forskere og udpeget af Uddannelses- og Forskningsministeren i deres personlige egenskab.
RÅDSMEDLEMMER
Peter Balling, Professor MSO, Aarhus Universitet (Rådsformand for FTP)
Christian Vestergaard Poulsen, CTO, NKT Photonics A/S
Dennis Sandris Nielsen, Professor, Københavns Universitet
Hanne Mørck Nielsen, Professor, Københavns Universitet
Jens Honoré Walther, Professor, Danmarks Tekniske Universitet
Keld Johansen, Lead Scientist, Haldor Topsøe
Lis Wollesen de Jonge, Professor, Aarhus Universitet
Marianne Thomsen, Professor, Aarhus Universitet
Michael Havbro Faber-Nielsen, Professor Aalborg Universitet
Mogens Brøndsted Nielsen, Professor, Københavns Universitet
Morten Petersen, Professor, Københavns Universitet
Peter Ruhdal Jensen, Professor, Danmarks Tekniske Universitet
Preben Dybdahl Thomsen, Professor, Københavns Universitet
Stephen Edward Rees, Professor, Aalborg Universitet
Stine Jacobsen, Professor, Københavns Universitet
Susanne Brix Pedersen, Professor MSO, Danmarks Tekniske Universitet
Susanne Bødker, Professor, Aarhus Universitet
Thomas Bak, Professor, Aalborg Universitet