Case

Svampe-enzymer skal lave miljøvenlige kemikalier ved hjælp af lys

Med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond vil forskere ved Aarhus Universitet udvikle og optimere processen fotobiokatalyse, hvor en bestemt type fotokatalysator og enzym danner værdifulde kemikalier ved hjælp af lys.

  • Teknologi og Produktion
  • 2sjnc9jekb
  • 2019

Vi har brug for kemikalier til mange ting i vores moderne samfund. For eksempel bruges der mange kemikalier, når man producerer lægemidler. De kemikalier der er nødvendige i lægemiddelindustrien, skal være meget rene, og produktionen skal være meget effektiv.

Et nyt forskningsprojekt vil nu forsøge at gøre produktionen af kemikalier endnu mere effektiv og mere miljøvenlig. 

- Det nye ved dette projekt er, at vi vil bruge lyset til at gøre enzymprocessen meget effektiv. Udfordringen er, at enzymet har brug for to underlag, og et af disse underlag vil blive produceret med lys. Vi er nødt til at finde den mest optimale måde at gøre det på, siger underviser ved Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet Selin Kara.

Hun skal lede forskningsprojektet ‘Photobiocatalytic oxyfunctionalization in continuous flow’, som har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond. Målet er at finde de optimale betingelser, når fotokatalysatoren og biokatalysatoren fodres med underlagene, hvilket indleder processen med at fremstille de værdifulde kemikalier til den farmaceutiske industri. 

Forskerne vil køre processen i små rør, hvor lyset kan trænge igennem. På den måde håber de at kunne fodre enzymet med underlag i den ene ende og høste det værdifulde kemiske produkt i den anden.  Processen skal justeres og raffineres, så fotokatalysatoren og enzymet kan arbejde sammen med høje aktiviteter, og processen kører så effektivt som muligt.

- Vi kommer til at køre det på en meget mere bæredygtig måde, end det gøres i dag, og der vil være langt mindre kemisk affald, siger Selin Kara. 

Når først forskerne har fundet den optimale proces, vil det være relativt let at opskalere processen ved at tilføje flere rør med enzymer i.

Foto credit: Louis Reed/Unsplashed