Retningslinjer og vilkår for ansøgninger

Når du indsender en ansøgning til Danmarks Frie Forskningsfond, skal du overholde en række retningslinjer og vilkår. De konkrete retningslinjer og vilkår, som du er forpligtiget til at overholde, fremgår af det virkemiddel og tilhørende opslag, som du ønsker at ansøge. 

Diversitet

DFF har til formål at fremme og styrke dansk forskning. Fonden betragter forskellighed som en ressource, og alle kan søge om midler uanset alder, køn, religion, nationalitet, etnisk baggrund eller politisk overbevisning. 

DFF ønsker at understøtte en kønsmæssig balance på forskningsinstitutionerne og ser gerne, at dette hensyn indgår i ansøgninger til DFF. Derfor opfordrer fonden til, at ansøgninger så vidt muligt demonstrerer en tilgang til videnskabelig praksis, som kan skabe grobund for faglig mangfoldighed og lige muligheder for forskere uanset køn. Ved ansøgning om støtte til forskergrupper eller lignende samarbejdsprojekter skal ansøger redegøre for sine overvejelser om forskergruppens eller samarbejdets kønssammensætning. Det er et krav, at redegørelsen foreligger, men selve kønssammensætningen indgår ikke i vurderingen af ansøgningen. Kravet om en redegørelse er indført for at sikre ansøgers fokus på at bidrage til lige muligheder for alle uanset køn inden for forskningen. 

Fonden stiller ikke krav til ansøgeres statsborgerskab, forskningsinstitutionernes hjemsted eller til en bestemt geografisk lokalitet for udførelsen af de ansøgte forskningsaktiviteter (dog krav om udlandsophold for udvalgte virkemidler). Fonden stiller ikke krav om forudgående ansættelse for at kunne søge og opnå bevilling (dog for Inge Lehmann programmet).

Open Access

Danmarks Frie Forskningsfond finder det vigtigt at styrke den samfundsmæssige effekt af forskningen ved at sikre uhindret og omkostningsfri digital adgang for alle til de nyeste forskningsresultater i videnskabelige artikler. Derfor har Danmarks Frie Forskningsfond, Danmarks Grundforskningsfond og Innovationsfonden vedtaget ”Open Access-politik for offentlige forskningsfonde” af april 2019, som stiller krav om parallelpublicering af publicerede videnskabelige artikler, der er lavet ved fuld eller delvis finansiering fra disse fonde. Fonden yder dog ikke økonomisk støtte til Open Access-publicering, da fonden tillader en karensperiode på 6-12 måneder. Læs mere om fondens Open Access-politik.

Forskningsintegritet

Danmarks Frie Forskningsfond forventer, at bevilgede projekter følger Den danske kodeks for integritet i forskning.

DFF giver ikke bevillinger til ansøgere, som inden for de seneste to år på ansøgningstidspunktet er kendt videnskabeligt uredelige af Nævnet for Videnskabelig Uredelighed, jf. Lov nr. 383 af 26. april 2017 om videnskabelig uredelighed m.v.

Forskningssikkerhed

Fonden forventer, at ansøgninger til fonden lever op til den administrerende institutions implementering af anbefalingerne fra Udvalg om retningslinjer for internationalt forsknings- og innovationssamarbejde (URIS). Den administrerende institutions ledelse bekræfter dette i forbindelse med budgetunderskriften, som skal vedlægges ansøgningen.

DFF modtager, på grund af Ruslands invasion af Ukraine, fra 22. marts 2022 ikke ansøgninger fra ansøgere eller med deltagere, der er ansat ved russiske/belarusiske institutioner, eller som har planlagte forskningsaktiviteter i samme områder.

Brug af generativ kunstig intelligens (AI)

Hvis ansøgere bruger kunstig intelligens (AI), forventer DFF, at det sker på en ansvarlig måde, og feltet skal sikre gennemsigtighed om det. Informationen er ikke tilgængelig for bedømmerne. DFF henviser i øvrigt til relevante retningslinjer
på området,  f.eks. Europa-Kommissionens retningslinjer om brugen af generativ kunstig intelligens i forskning.

Spørgsmål til din ansøgning?

Kontakt sekretariatet
Hverdage kl. 09.00 - 12.00
Tlf.: +45 72 31 82 00
E-mail: dff-opslag@ufm.dk