Det politisk fastsatte tema skal støtte individuelle postdocprojekter inden for kvanteforskning, som inkluderer et 1-årigt udlandsophold for ansøger.
På denne side præsenteres de overordnede rammer for virkemidlet. Det fulde opslag af Tematiske Midler 2025 kan tilgås her eller under ”Dokumenter” i højre kolonne. Du bedes læse dette, inden du ansøger DFF om midler. I tilfælde af uoverensstemmelser mellem hjemmeside og tematisk opslag er det tematiske opslag gældende.
Det fremgår af den politisk fastsatte aftaletekst, at ”der er afsat 19,8 mio. kr. under DFF med henblik på at etablere et nyt forskerudvekslingsprogram for unge forskere med fokus på at styrke internationaliseringen af dansk forskning på kvanteområdet. Programmet skal give mulighed for, at talentfulde forskere på postdocniveau får mulighed for at tilbringe en periode af deres forskerkarriere på førende forskningsinstitutioner i udlandet.”
Kvanteområdet omfatter en række forskellige forskningsområder, jf. Uddannelses- og Forskningsstyrelsens kortlægning af Forskning på kvanteområdet. Herunder samspillet mellem universiteter og virksomheder fra 2022.
I henhold til National Strategi for Kvanteteknologi. Del 1 – Forskning og innovation i verdensklasse fra 2023 er internationale samarbejder om udvikling af kvanteteknologi forbundet med sikkerhedsmæssige risici. Strategien lægger vægt på internationalt samarbejde med lande i EU samt andre lande uden for EU, hvor der er opbygget stærke kvanteforskningsmiljøer, f.eks. i Canada, Japan, Schweiz, Storbritannien og USA eller i relation til de danske innovationscentre (se nedenfor). I ansøgningsblanketten skal du redegøre for de potentielle, sikkerhedsmæssige risici, som kan være forbundet med forskningsprojektet og dit udlandsophold (jf. afsnit 1.6 og afsnit 5.2.1 i det tematiske opslag).
DFF henviser i øvrigt til Innovation Center Denmark i Boston, München, Seoul, Silicon Valley og Tel Aviv, som kan bidrage med information om samarbejdsmuligheder med relevante forskningsinstitutioner inden for kvanteområdet. Kontaktoplysninger findes på www.icdk.dk. Spørgsmål vedrørende opslaget skal rettes til sekretariatet for Danmarks Frie Forskningsfond (jf. afsnit 8.1 i det tematiske opslag).
Der kan søges om et postdocprojekt med en beløbsramme på op til 1.500.000 kr. ekskl. overhead/administrationsbidrag fordelt over to år.
Som en del af behandlingen af din ansøgning forventer fonden at sende din ansøgning i individuel ekstern bedømmelse (jf. afsnit 6.3 i det tematiske opslag for en nærmere beskrivelse).
Du skal have en ph.d.-grad, forvente at aflevere din afhandling inden 12 måneder efter ansøgningsfristen eller have kvalifikationer, som kan sidestilles med ph.d.-graden (f.eks. positiv adjunktbedømmelse) for at søge om DFF-International Postdoc (tematisk). Din ph.d.-grad skal være erhvervet fra en dansk, færøsk eller grønlandsk institution.
DFF lægger vægt på, at du er i begyndelsen af din forskningskarriere, og din ph.d.-alder ved ansøgningsfristens udløb må derfor ikke overstige 5 år.
Op til 1.500.000 kr. ekskl. overhead/administrationsbidrag.
Bemærk at der er mulighed for at søge om forhøjelse af bevilling for medfølgende partner/børn. Se "Budget" afsnittet.
Postdocprojektet skal være af to års varighed.
Tidligst: 1. marts 2026
Senest: 1. december 2026
Du skal have en ph.d.-grad, forvente at aflevere din afhandling inden 12 måneder efter ansøgningsfristen eller have kvalifikationer, som kan sidestilles med ph.d.-graden (f.eks. positiv adjunktbedømmelse) for at søge om DFF-International Postdoc (tematisk). Din ph.d.-grad skal være erhvervet fra en dansk, færøsk eller grønlandsk institution.
DFF lægger vægt på, at du er i begyndelsen af din forskningskarriere, og din ph.d.-alder ved ansøgningsfristens udløb må derfor ikke overstige 5 år. Orlovsperioder skal fratrækkes (se afsnit 5.3.3 i det tematiske opslag).
Hvis du ikke har en ph.d.-grad, skal du have opnået kvalifikationer, der kan sidestilles hermed (f.eks. positiv adjunktbedømmelse) højst 5 år før ansøgningsfristens udløb.
Du kan som ph.d.-studerende søge, hvis du vedlægger en erklæring fra vejleder om aflevering af ph.d.-afhandlingen inden for 12 måneder efter ansøgningsfristen. Hvis du modtager en bevilling, bortfalder den, hvis tidspunktet for aflevering af afhandlingen ikke overholdes. Dit ph.d.-bevis skal være modtaget i DFF, inden den første udbetaling af en bevilling kan ske.
Du skal selv udforme og indsende ansøgningen.
Du kan som ansøger ikke søge støtte til ophold på en udenlandsk forskningsinstitution, hvor du har opholdt dig i sammenlagt 12 måneder eller mere inden for de seneste tre år inden ansøgningsfristen.
Temaet sigter mod at styrke yngre talentfulde forskeres internationale mobilitet samt at udvikle forskerkompetence hos forskere i begyndelsen af deres forskerkarriere. Det specifikke mål er at styrke internationaliseringen af dansk forskning på kvanteområdet. Hensigten er, at bevillingsmodtageren gennem projektet konsoliderer sin selvstændige, faglige profil ved selvstændigt at gennemføre et konkret forskningsprojekt ved en forskningsinstitution i udlandet.
Projektets videnskabelige nyhedsværdi i forhold til dit ph.d.-projekt skal fremgå af projektbeskrivelsen, og det skal også fremgå, hvordan projektet bidrager til din yderligere kompetenceudvikling. DFF vil lægge vægt på, at du gennem projektet konsoliderer din selvstændige, faglige profil, hvilket bl.a. kan ske ved, at du indgår i nye samarbejder, f.eks. ved ikke at fortsætte samarbejdet med din ph.d.-vejleder, ved at foretage et miljøskifte væk fra den institution, hvor du erhvervede din ph.d.-grad eller andre initiativer, som kan være medvirkende til at styrke din selvstændige forskningsprofil. Projektbeskrivelsen skal desuden indeholde en beskrivelse af det videnskabelige miljø, hvor projektet skal udføres, herunder en redegørelse for, hvorfor miljøet egner sig til de ansøgte aktiviteter, og hvordan det konkrete, forpligtende samarbejde kommer til at foregå.
Det er et krav, at der vedlægges en erklæring fra den udenlandske værtsinstitution om, at projektet kan gennemføres det pågældende sted, samt en kort omtale af det faglige indhold af samarbejdet og de vigtigste aktiviteter. Erklæringen skal underskrives af en person, som har ledelsesmæssig bemyndigelse til det. Det er også et krav, at den faglige vært for udlandsopholdet vedlægger et samlet CV og publikationsliste (maks. 2 sider) til ansøgningen.
Du har selv ansvaret for at udarbejde en aftale med den udenlandske institution om udførelsen af forskningen og eventuelle spørgsmål om ophavsrettigheder og det apparatur, der bliver brugt i forbindelse med bevillingen.
DFF-International Postdoc-bevillinger udbetales til og administreres af en dansk, færøsk eller grønlandsk forskningsinstitution under hele projektperioden.
Det forventes, at du som ansøger under dit udlandsophold bosætter dig i det land, hvor den udenlandske forskningsinstitution er beliggende.
Beløbsrammen er på op til 1.500.000 kr. ekskl. overhead/administrationsbidrag.
Du kan som ansøger søge om midler til én ud- og hjemrejse som en del af den tilladte beløbsramme (jf. afsnit 3.3.2.1 i det tematiske opslag). Du kan også søge om dækning af udgifter til bench fees inden for beløbsrammen.
Du kan søge om forhøjelse af bevillingen til tilskud på 55.000 kr. for hvert barn samt for din partner pr. år i den periode, hvor de pågældende opholder sig sammen med dig i udlandet. Ud- og hjemrejse for medfølgende børn/partner forventes dækket af bevillingsforhøjelsen.
Der kan i udgangspunktet ikke søges om midler til TAP-løn, da det forventes, at du selvstændigt udfører dit postdoc-projekt. Mener du, at en TAP er strengt nødvendig for projektets gennemførelse, skal du argumentere for dette.
Frist | 3. juni 2025 kl. 12.00 |
Beslutning | November 2025 |
Forventet svar | November 2025 |
Budgetskabelon downloades i e-grant.
Kontakt sekretariatet
Hverdage kl. 09.00 - 12.00
Tlf.: +45 72 31 82 00
E-mail: dff-opslag@ufm.dk