Det politisk fastsatte tema skal støtte forskningsprojekter inden for forskning i antisemitisme, som skal udføres af flere forskere (ansøger og Co-PI).
På denne side præsenteres de overordnede rammer for virkemidlet. Det fulde opslag af Tematiske Midler 2025 kan tilgås her eller under ”Dokumenter” i højre kolonne. Du bedes læse dette, inden du ansøger DFF om midler. I tilfælde af uoverensstemmelser mellem hjemmeside og tematisk opslag er det tematiske opslag gældende.
Det fremgår af den politisk fastsatte aftaletekst, at ”der er afsat 11,9 mio. kr. under DFF med henblik på støtte forskning i antisemitisme i Danmark. Midlerne skal understøtte, at der genereres mere og bedre viden om, hvordan antisemitisme opstår, hvor den findes, og hvordan den spredes. Midlerne målrettes underbelyste områder og emner i forbindelse med antisemitisme i Danmark, herunder særligt i ”den nye antisemitisme”, hvor antisemitisme genereres ud fra en foragt for staten Israel samt i antisemitisme på onlineplatforme, herunder sociale medier. Midlerne vil herudover kunne bevilges til forskning i antisemitisme generelt, herunder eksempelvis Holocaust eller antisemitismens historie i Danmark. Midlerne vil f.eks. kunne tilgå projekter, der bidrager til at opbygge forskningskapaciteten indenfor antisemitisme.”
Uddannelses- og Forskningsstyrelsens Kortlægning af aktuel dansk forskning i antisemitisme fra 2022 påpeger, at forskning i antisemitisme i Danmark bl.a. er præget af manglende konsolidering og koordination på tværs af forskere og fagmiljøer, samt at der er behov for kapacitetsopbygning inden for feltet.
For at sikre kapacitetsopbygning stiller DFF krav om, at alle ansøgninger skal inkludere mindst én ph.d.-studerende eller postdockandidat, jf. de temaspecifikke krav nedenfor. Kapacitetsopbygning kan yderligere understøttes mere generelt ved f.eks. opbygning/udbygning af forskningsmiljøer og/eller -infrastruktur mv.
DFF understreger, at alle ansøgninger til temaet skal indeholde samarbejde mellem forskellige fagmiljøer og/eller forskningsinstitutioner. For at understøtte dette og styrke koordinationen af forskningen på området er det et krav, at ansøger og Co-PI kommer fra forskellige fagmiljøer og/eller forskningsinstitutioner. Det er muligt at ansøge med et forskningsprojekt, som indeholder et samarbejde mellem to forskellige fagmiljøer, institutter mv. på den samme forskningsinstitution, f.eks. forskellige institutter ved det samme universitet, jf. de temaspecifikke krav nedenfor.
Der kan søges om forskningsprojekter med en beløbsramme på op til 11.900.000 kr. inkl. overhead/administrationsbidrag. DFF giver dermed mulighed for, at den samlede, økonomiske ramme til temaet kan udmøntes til én større bevilling (f.eks. med en center- eller konsortielignende konstruktion). Inden for den øvre beløbsramme vil der imidlertid kunne ansøges og bevilges forskningsprojekter af forskellig størrelse.
Som en del af behandlingen af din ansøgning forventer fonden at sende din ansøgning i individuel ekstern bedømmelse (jf. afsnit 6.3 i det tematiske opslag).
Projektet skal ledes af en ansøger og en navngiven Co-PI. Ansøger er hovedansvarlig over for fonden i tilfælde af en bevilling. Du skal som både ansøger og Co-PI have opnået ph.d.-graden (eller tilsvarende kvalifikationer, f.eks. en positiv adjunktbedømmelse) på ansøgningstidspunktet.
Bemærk at DFF desuden kræver, at ansøger og Co-PI kommer fra forskellige fagmiljøer og/eller forskningsinstitutioner, jf. de temaspecifikke krav ovenfor i afsnittet ”Beskrivelse af temaet".
Varigheden af forskningsprojektet er op til fem år.
Tidligst: 1. marts 2026
Senest: 1. december 2026
Projektet skal ledes af en ansøger og en navngiven Co-PI. Ansøger er hovedansvarlig over for fonden i tilfælde af en bevilling.
Du skal som både ansøger og Co-PI have opnået ph.d.-graden (eller tilsvarende kvalifikationer, f.eks. en positiv adjunktbedømmelse) på ansøgningstidspunktet. Både ansøger og Co-PI’s hidtidige resultater vil blive vurderet i relation til deres karriereforløb og i relation til de videnskabelige udfordringer i det ansøgte projekt. Hvis du som ansøger ikke er lektor eller lektorbedømt og søger om midler til forskeruddannelse som en del af det samlede projekt, skal du redegøre for, hvordan vejledningen kan gennemføres, og hvordan den forskerstuderendes faglige tilknytning til projektet bliver sikret.
Ansøger og Co-PI skal indgå i et relevant og forpligtende samarbejde om et fælles forskningsprojekt. Rollefordelingen i forskningsprojektet mellem ansøger og Co-PI skal fremgå klart af ansøgningen.
Bemærk at DFF desuden kræver, at ansøger og Co-PI kommer fra forskellige fagmiljøer og/eller forskningsinstitutioner, jf. de temaspecifikke krav ovenfor i afsnittet ”Beskrivelse af temaet".
Forskningsprojektet skal udføres af flere forskere, herunder både en ansøger og en Co-PI. I din ansøgning skal der indgå mindst én ph.d.-studerende eller én postdockandidat (jf. ovenfor under ”Beskrivelse af tema”). Kravet skal være med til at understøtte den politiske intention om at opbygge forskningskapaciteten på området.
Forskningsprojektet skal være kendetegnet ved at være et koordineret og forpligtende samarbejde om en velafgrænset problemformulering. Forskningsaktiviteterne skal skabe synergi mellem eventuelle delprojekter.
Forskningsprojektet skal være af høj international kvalitet og indeholde internationalt samarbejde i relevant omfang. Hvis forskningsprojektet er indlejret i en særlig lokal kontekst, forventes det, at projektet argumenterer for den eventuelle, begrænsede internationalisering. DFF forudsætter under alle omstændigheder, at forskningsprojektet relaterer til den internationale state of the art inden for deres område.
Du kan søge om midler til ph.d.- og postdocstipendier, når disse er velintegrerede og udfylder en tydelig, selvstændig funktion i forskningsprojektet. Indlejrede postdockandidater skal have opnået ph.d.-graden eller have opnået kvalifikationer, der kan sidestilles med den (f.eks. positiv adjunktbedømmelse) inden for de seneste 4 år før udløbet af ansøgningsfristen. Orlovsperioder skal fratrækkes (se afsnit 5.3.5 i det tematiske opslag). Hvis en navngiven postdockandidat er ph.d.-studerende på ansøgningstidspunktet, skal der vedlægges en erklæring fra vejleder om aflevering af ph.d.-afhandlingen inden for 6 måneder efter ansøgningsfristen. Du skal redegøre for den påtænkte rekrutteringsproces, hvis du i ansøgningen søger om midler til unavngivne ph.d.-studerende og/eller unavngivne postdocstipendiater.
Alle opførte projektdeltageres rolle (VIP, TAP og uanset lønmidler eller ej) skal være tilstrækkeligt balanceret og deltagernes konkrete rolle skal være beskrevet og retfærdiggjort.
Frist | 3. juni 2025 kl. 12.00 |
Beslutning | November 2025 |
Forventet svar | November 2025 |
Budgetskabelon downloades i e-grant.
Kontakt sekretariatet
Hverdage kl. 09.00 - 12.00
Tlf.: +45 72 31 82 00
E-mail: dff-opslag@ufm.dk