Case

Danske forskere vil se nærmere på mavesmerter hos spædbørn

Forskere fra Københavns Universitet skal følge, hvad der sker i spædbørns tarm det første år af deres liv. Målet er, at forebygge eller modvirke mavesmerter hos spædbørn.

Foto af en babys fødder
Babyfødder. Foto: Luma Pimentel
  • Tværrådslig
  • Sapere Aude Forskningsleder
  • 2020

I de første leveår sker der dramatiske ændringer i småbørns kost. De går fra kun at få modermælk eller sutteflaske til introduktion af fast føde, og til sidst ender de med en kompleks kost, som den, vi voksne spiser. Og mange spædbørn kæmper med diarré, forstoppelse og kolik, som også ofte er koblet til problemer med tarmsystemet.

De store forandringer kan sætte tarmsystemet i stå eller få det til at accelere meget stærkt, og det kan give mavesmerter hos barnet. Derfor vil forskningsprojektet Diet-derived microbial metabolites to modulate gut motility in infants undersøge samspillet mellem kosten, tarmbakterier og tarmens peristaltik, altså tarmens bevægelser. Målet er at kunne afhjælpe forstoppelse, diarré og kolik hos spædbørn.

»Hvis vi forstår, hvordan tarmbakterier i spædbørn påvirker tarmens peristaltik, vil vi kunne udvikle nye fødevarer, probiotika eller medicin, som kan afhjælpe mavesmerter i spædbørn.«

Det forklarer Henrik Roager, adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, der står i spidsen for forskningsprojektet, som netop har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Projektet skal følge 125 danske børn fra fødsel til 1 års-alderen. Her skal forskerne indsamle afføringsprøver og information om spædbørnenes kost- og afføringsmønstre.

Dernæst vil de kortlægge tarmbakterierne og molekylerne i tarmen for at identificere nogle af de grundlæggende mekanismer, hvorved tarmbakterier kan påvirke tarmens peristaltik: Altså de tarm-bevægelser, der transporterer afføring gennem tarmkanalen.

»Fordøjelsen er utrolig vigtig for vores velvære. Hvis vi har ondt i maven, så påvirker det os, uanset om man er barn eller voksen. Hvis vi kan afhjælpe problemet med forstoppelse og diarré ved at få en bedre forståelse af, hvad der sker i tarmen, så er det meget værd,« siger Henrik Roager.

Projektet, som skal løbe over fire år, vil foregå i tæt samarbejde med forskere fra APC Microbiome Ireland og Quadram Institute i henholdsvis Irland og England. Fælles for dem er, at de er førende forskere på tarmbakterier i det tidlige liv.

Håbet er, at projektets resultater skal komme alle spædbørn og deres forældre til gavn på sigt. Potentialet er også, at den grundlæggende viden, om hvad der påvirker peristaltik i tarmen, kan hjælpe voksne, som lider af forstoppelse.

Du kan læse mere om Henrik Roager og hans projekt her.