Inge Lehmann-programmet

Inge Lehmann-programmet skal fremme bedre kønsbalance. Målgruppen er dygtige yngre forskere, der kan udvikle deres potentiale som selvstændige forskningsledere.

Vær opmærksom på 

På denne side præsenteres de overordnede rammer for virkemidlet. Det fulde opslag af tematiske midler til Inge Lehmann-programmet 2025 kan tilgås her eller under ”Dokumenter” i højre kolonne. Du bedes læse dette, inden du ansøger DFF om midler. I tilfælde af uoverensstemmelser mellem hjemmeside og Inge Lehmann-opslaget er Inge Lehmann-opslaget gældende.

Formål

Inge Lehmann-programmet er en del af den politiske aftale af 1. november 2024 om fordeling af forskningsreserven i 2025. Det fremgår af aftalen, at formålet med det særlige Inge Lehmann-program er at understøtte en mere ligelig kønsbalance i forskningsmiljøerne med fokus på de karrieretrin, hvor uligheden sætter ind.

Programmet er åbent for alle fagområder og for både mænd og kvinder, men gennem dispensation efter ligestillingslovens § 3 vil DFF som udgangspunkt vælge kvindelige ansøgere over mandlige i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere, dog således at der foretages en objektiv vurdering, hvor der tages hensyn til alle særlige kriterier vedrørende ansøgerne, uanset køn.

Der er i 2025 afsat 80,9 mio. kr. til programmet. En Inge Lehmann-bevilling kan være på op til 2.500.000 mio. kr. ekskl. overhead, og der forventes dermed givet ca. 23 bevillinger i 2025. Inge Lehmann-programmet sigter mod at give dygtige yngre forskere mulighed for at udvikle deres forskningsideer samt deres kompetencer som selvstændige forskningsledere.

På baggrund af den politiske aftale har DFF besluttet at målrette Inge Lehmann-programmet mod de tidlige trin i forskerkarrieren, hvor der er dokumentation for, at uligheden i kønssammensætningen i forskermiljøerne sætter ind. For at understøtte en blivende talentudvikling og kapacitetsopbygning, er det desuden en forudsætning for at modtage støtte, at ansøger har opnået ansættelse som adjunkt/lektor, forsker/seniorforsker, docent eller lignende, jf. kravene i Inge Lehmann-opslaget.

For at fremme kvaliteten af dansk forskning giver DFF midler til forskningsprojekter inden for en økonomisk ramme på op til 2.500.000 kr. ekskl. overhead. Et DFF-Forskningsprojekt1 (Inge Lehmann) er kendetegnet ved en klar og afgrænset problemformulering, hvor forskningsaktiviteterne forventes at være af høj international kvalitet. Varigheden af et DFF-Forskningsprojekt1 (Inge Lehmann) er typisk 3 år, men med mulighed for at søge om et projekt af op til 4 års varighed, hvis der indgår ph.d.-studerende i projektet.

Rammer

Ph.d.-alderskrav

Du skal ved ansøgningsfristens udløb have opnået ph.d.-graden for mindst 2 og højst 6 år siden. Hvis du ikke har en ph.d.-grad, skal du have opnået kvalifikationer, som kan sidestilles hermed (f.eks. positiv adjunktbedømmelse) for mindst 2 og højst 6 år siden. (Se afsnit 5.3.5. i Inge Lehmann-opslaget om udregning af ph.d.-alder). Efter ph.d.-graden skal du have opnået betydelig selvstændig forskningserfaring svarende til minimum 2 år.

Økonomi

Op til 2.500.000 kr. ekskl. overhead/administrationsbidrag

Projektvarighed

Typisk 3 år, men med mulighed for at søge om et projekt af op til 4 års varighed, hvis der indgår ph.d.-studerende i projektet.

Projektstart

Tidligst: 1. marts 2026
Senest: 1. december 2026

Om ansøger

En Inge Lehmann-bevilling skal bidrage til en væsentlig styrkelse af dine karrieremuligheder på en dansk forskningsinstitution. Målgruppen er de dygtigste forskere på de tidlige karrieretrin, som gennem ledelse af et forskningsprojekt kan udvikle deres potentiale som selvstændige forskningsledere. 

Du skal ved ansøgningsfristens udløb have opnået ph.d.-graden for mindst 2 og højst 6 år siden. Hvis du ikke har en ph.d.-grad, skal du have opnået kvalifikationer, som kan sidestilles hermed (f.eks. positiv adjunktbedømmelse) for mindst 2 og højst 6 år siden. (Se afsnit 5.3.5. i Inge Lehmann-opslaget om udregning af ph.d.-alder). Bemærk, at orlov skal fratrækkes. Efter ph.d.-graden skal du have opnået betydelig selvstændig forskningserfaring svarende til minimum 2 år.

Du skal som ansøger være ansat som adjunkt/lektor, forsker/seniorforsker eller docent på en dansk forskningsinstitution, som er omfattet af en stillingsstruktur under Uddannelses- og Forskningsministeriet, Kulturministeriet, Forsvarsministeriet eller Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Dette krav skal understøtte en blivende talentudvikling og kapacitetsopbygning på de danske forskningsinstitutioner, jf. afsnit 2.2 i Inge Lehmann-opslaget. Hvis du på ansøgningstidspunktet ikke er ansat i en af de ovenfor nævnte stillingskategorier, men har indgået aftale om en sådan ansættelse, skal du vedlægge ansættelsesbrevet i din ansøgning (bilag B65. Bemærk, at der ikke er fast skabelon). Ansættelsen må ikke være betinget af Inge Lehmann-bevillingen.

Hvis du på ansøgningstidspunktet er ansat på en forskningsinstitution, som ikke er omfattet af stillingsstrukturer under et af de ovennævnte ministerier, f.eks. som klinisk ansat læge, kan du fortsat opfylde ansøgningskriterierne, hvis du er ansat med en anden stillingsbetegnelse, hvor stillingen har forskningsindhold og mulighed for karrieremæssig progression. Du skal redegøre for, at din stilling lever op til dette. DFF foretager en konkret vurdering af ansættelser på forskningsinstitutioner, som ikke indgår i de nævnte stillingsstrukturer. Ansættelse som postdoc opfylder ikke kravene til ansøgers stillingskategori.

Den administrerende institutions ledelse skal underskrive en tro- og loveerklæring (bilag B64), som bekræfter, at din ansættelse lever op til kravene til stillingskategori.

Du skal opretholde ansættelse på en dansk forskningsinstitution i hele projektperioden. Det er muligt at skifte stillingskategori i bevillingsperioden, f.eks. fra adjunkt til lektor eller fra forsker til seniorforsker. Hvis din ansættelse udløber i projektperioden, og den administrerende institution forlænger din ansættelse på betingelse af bevillingen, skal den administrerende institutions ledelse bekræfte forlængelsen på tro- og love-erklæringen (bilag B64).

Om ansøgningen

Du skal udarbejde en ambitiøs og realistisk forskningsplan, hvoraf det tydeligt fremgår, hvordan en Inge Lehmann-bevilling vil kunne bidrage til at give et løft til dine forskningslederkompetencer og din forskerkarriere med en selvstændig international profil. Ansøgningen skal redegøre for, hvordan du vil styrke dine lederkompetencer, og for hvilke konkrete aktiviteter du planlægger i forhold til internationalisering, f.eks. i form af samarbejde, netværksdannelse eller ophold i udlandet.

Alle opførte projektdeltageres rolle (VIP, TAP – og uanset lønmidler eller ej) skal være tilstrækkeligt balanceret, og deltagernes konkrete rolle skal være beskrevet og retfærdiggjort.

DFF lægger vægt på, at der i projektbeskrivelsen er en indholdsmæssig beskrivelse af delprojekter, herunder ph.d.- og postdocprojekter. Du kan søge om midler til ph.d.- og postdocstipendier, når disse er velintegrerede og udfylder en tydelig, selvstændig funktion i forskningsprojektet. Du skal redegøre for den påtænkte rekrutteringsproces, hvis du i ansøgningen søger om midler til unavngivne ph.d.-studerende og/eller unavngivne postdocstipendiater. Hvis du ikke er lektor eller lektorbedømt og søger midler til forskeruddannelse som en del af det samlede projekt, skal du i ansøgningen redegøre for, hvordan vejledningen af den forskerstuderende kan gennemføres, og hvordan dennes faglige tilknytning til projektet bliver sikret.

Indlejrede postdockandidater skal have opnået ph.d.-graden eller have opnået kvalifikationer, der kan sidestilles hermed (f.eks. positiv adjunktbedømmelse) inden for de seneste 4 år før udløbet af ansøgningsfristen (se afsnit 5.3.5 om beregning af ph.d.-alder i Inge Lehmann-opslaget). Hvis en navngiven postdockandidat er ph.d.-studerende på ansøgningstidspunktet, skal der vedlægges en erklæring fra vejleder om forventet aflevering af ph.d.-afhandlingen inden for 6 måneder efter ansøgningsfristen.

Yderligere information

Tidslinje

Frist 17. juni 2025 kl. 12.00
Beslutning November 2025
Forventet svar December 2025

Dokumenter

Skabeloner

Budgetskabelon downloades i e-grant.

Spørgsmål til din ansøgning?

Kontakt sekretariatet
Hverdage kl. 09.00 - 12.00
Tlf.: +45 72 31 82 00
E-mail: dff-opslag@ufm.dk